Hon häller en vanlig köksingrediens i tvättmaskinen och avslöjar ett knep som alla borde känna till.

Att hänga i tvättstugan tillhör inte mina favoritsysslor, det är mest något måste göras. Ofta är det samma procedur, men nästa gång jag tvättar tänker jag faktiskt ägna lite tid att få rent allt – på riktigt. Misstänker du också att det är dags att rengöra din tvättmaskin eller tycker du att tvättmaskinen luktar illa? Då kan det vara läge att plocka fram ättika ur skafferiet. Denna kraftfulla vätska är både miljövänlig och billig, vilket gör den till ett säkert och bra alternativ mot andra giftiga kemikalier. Tvättmaskiner behöver ju faktiskt rengöras då och då för att kunna vara så effektiva som möjligt och lukta fräscht, och genom att rengöra med ättika kan kan du förlänga din tvättmaskins livslängd.

1. Börja med att kolla upp din tvättmaskinens bruksanvisning, för att se vilken typ av rengöring tillverkaren rekommenderar.

2. Om du har en frontmatad tvättmaskin, ta ur tvättmedelsbehållaren och skölj sedan av delarna under rinnande vatten. Blötlägg i varmt vatten.

3. Se till att ta bort eventuellt gammalt tvättmedel eller mögel med en gammal tandborste. Tandborsten brukar vara kanon för att lättare komma åt under exempelvis gummi. Skölj noga av alla delar och lägg dem för att torka ordentligt innan du sätter tillbaka dem.

4. Häll ca 3 dl ättiksprit i tvättmedelsfacket och kör ett 90 graders tvättprogram i en tom tvättmaskin för att göra ren den. Ättikan hjälper till att rengöra tvättmaskinen och få bort dålig lukt.

5. När tvättprogrammet är klart kan du lämna luckan öppen för att vädra.

Bonustips 1

bonustios

Ättika fungerar också väldigt bra som fläckborttagningsmedel. Spraya rakt vinäger på färska exempelvis svettfläckar. Låt dra i några minuter innan du tvättar.

Bonustips 2

popsugar1

Om du inte får borta fläckar på vita kläder, trots att du kört en omgång i diskmaskinen, prova då att gnugga lite ättika ihop med tvättmedel. Ättika är surt och neutraliserar fläckar, dessutom är den antibakteriell och motverkar kalk.

Dela gärna vidare alla dessa smarta knep med vänner och familj, så att alla kan tvätta ur sina tvättmaskiner ordentligt och miljövänligt i framtiden!