Hurra! Lars Lerin får nationellt eldsjäls-pris för sina lärlingar

Den folkkäre konstnären Lars Lerin har gjort stor succé med SVT-programmet Lerins Lärlingar där han i sin konstskola lär ut konst till 13 personer med funktionsnedsättningar.

Nu vinner han det nationella Visa vägen-priset för programmet.

– Ja, det vet du väl att det är väl roligt, men jag vet inte om jag är en riktig eldsjäl, säger Lars Lerin, till SVT Nyheter Värmland.

Visa vägen-priset delas ut till en person som genom sitt engagemang krossar fördomar och bryter utanförskap för personer med en funktionsnedsättning.

Priset delas ut av Samhall för elfte året i rad. Även ifjol kom vinnaren från Värmland. Då var det Joanna Halvardsson som tog hem priset som Årets eldsjäl, för sitt arbete med att sprida kunskap om NPF-diagnoser.

– Jag har själv alltid upplevt mig lite udda och känt mig hemma med människor som befinner sig lite i utkanten. De här personerna lärde jag känna då de hade sin julshow på Sandgrund där jag ställer ut, berättar Lars Lerin i ett filmat inslag från turnén.

– De har ju så mycket att ge och är så starka personligheter, som är roliga, men ändå har så mycket klokt att säga, fortsätter han.

Pressbild. Jan Scherman, Lars Lerin och konferencier Peter Anderberg från den regionala prisutdelningen.

LÄS MER: Hurra! Lars Lerin vinner fint pris – utses till ”Årets eldsjäl”

Motivering till Årets eldsjäl:

För den här eldsjälen handlar det aldrig om att göra gott, utan bara om att göra det som är naturligt. Att tro på människors talang och att frigöra deras förmågor – för att det är smart, berikande och bra för alla. För att det är självklart.

Med engagemang och medkänsla sprider eldsjälen en värme som får andra människor att växa, brinna och utvecklas som människor. Ett engagemang som smittar av sig och når hela vägen hem i stugorna.

lars lerin, lerins lärlingar
Foto: Jonas Ekströmer / TT

– Konstigt att man ska få pris för att man umgås med folk som är annorlunda. Jag har inte gjort så mycket mer än den här TV-grejen. Jag trivs jättebra ihop med mina lärlingar. En eldjsäl är jag i mitt arbete, säger Lars Lerin till SVT Nyheter Värmland.

För ni som inte får nog av Lars Lerin och hans lärlingar kommer ni kunna fira jul med dem då SVT sänder ett program innan julafton!

DELA om du också tycker att Lars Lerin förtjänade att vinna pris som Årets eldsjäl!