Hurra! Nya polishunden Yosie har gripit sin första bov och räddat liv – polisens ord får alla att jubla
Polishunden Yosie

Hurra! Nya polishunden Yosie har gripit sin första bov och räddat liv – polisens ord får alla att jubla

Modiga hunden Yosie blev alldeles nyligen godkänd som polishund. Under sina första arbetspass har hon lyckats rädda liv, gripit sin första brottsling och spårat en annan.

Nu hyllas hon av allmänheten och polisen som en hjälte.

Den två och ett halvt år gamla tiken Yosie är en av polisen i Stockholms nya tillskott bland polishundarna.

Yosie började alltså hos polisen alldeles nyligen och har under fyra arbetspass lyckats rädda liv, gripa en brottsling och spåra en tredje misstänkt gärningsperson.

I ett uppmärksammat inlägg hos polisen i Stockholm berättar polisen mer om den nya stjärnans insatser.

Under de första arbetspassen fick Yosie åka ut på ett larm gällande en person som tagit en större mängd tabletter i syfte att ta sitt liv.

”Personen lider av psykisk ohälsa, och hade innan Yoise anlände till platsen observerats av en patrull men sen försvunnit. Från den platsen sökte Yoise spår, och drog iväg med husse i släptåg. Spåret ledde över en parkering, in i en park och upp i en skogsdunge, där Yoise hittade den eftersökte. Denne fick därefter hjälp av andra patruller att komma till en vårdinrättning”, skriver polisen i inlägget.

LÄS MER: Nu hyllar vi modiga polishunden Hank – som spårade och tog fast brottsling efter flera inbrott: ”Bäst”

Polisehunden Yosie har gripit sin första bov

Under ett annat arbetspass jagade Yosie ikapp sin första brottsling. En misstänkt gärningsman lämnade en lägenhet full av stöldgods och Yosies uppgift blev att leta reda på honom.

”Sagt och gjort, Yoise satte nosen i backen och släpade åter iväg husse, först längs med en bilväg och sen vidare upp i ett skogsparti. Det fortsatte genom skogspartiet ut på asfalt och fram till en byggnad”, skriver polisen i inlägget.

Yosie markerade mot ett krossat fönster och fortsatte sedan runt byggnaden där hon börjad flagga för att gärningsmannen var nära. Och där, bakom husknuten, skymtade hundföraren gärningsmannen som tog till flykt.

”Polisen, stanna eller jag sänder hunden!” Skriket ekar mellan byggnaderna. Gärningsmannen, som insåg att han snart skulle bli angripen av en minst sagt uppretad pälsmissil, valde att lägga sig på marken och ge upp. I och med detta slapp han bli hundbiten och greps därför förhållandevis odramatiskt”, skriver polisen i inlägget.

Men som om inte det vore nog har hon åter igen visat framfötterna. Under sitt fjärde arbetspass lyckades Yosie nästan spåra ytterligare en gärningsperson.

”Hon spårade genom terrängen i två timmar, och avverkade en och en halv mil, innan ekipaget kom fram till en parkeringsplats där spåret tog slut. Men två av tre får ändå ses som en klart godkänd start” skriver polisen i inlägget.

Polisen tillägger:

”Välkommen ut Yoise, du och din förare behövs!”

Yosies insats hyllas av tusentals

Inlägget har gillats av tusentals och i kommentarsfältet strömmar hyllningarna in.

”Duktiga, duktiga och fina hunden!!”

”Herregud! vad ska det här sluta.Det bådar mycket gott för framtiden och ser framemot era och kollegornas bravader”, skriver en annan.

”Bästa polisen är en pälsklädd sån med en nos som inte går av för hackor, med en förare i snöret på efterkälke… ”, skriver en tredje.

En av våra nyaste hundar i tjänst är Atenagårdens Yoise, och hon och hennes förare har fått en flygande start!Yoise är…

Posted by Polisen Stockholm – hundenheten on Thursday, February 9, 2023