IKEA:s krisåtgärd – efter coronaviruset i Kina

Ikea stänger hälften av varuhusen i Kina – och stoppar alla affärsresor till landet.

Detta till följd av spridningen av coronaviruset.

Det nya coronaviruset sprider skräck i Asien. Forskare misstänker att en matmarknad i den kinesiska miljonstaden Wuhan är ursprungskälla till viruset som hittills drabbat över 6 000 personer och dödat åtminstone 130 personer.

Nu uppger Aftonbladet att möbeljätten Ikea ställer in alla sina affärsresor till landet. Dessutom stängs hälften av företagets alla varuhus i landet – och i stället får personalen gå hemma med lön.

coronavirus, lungvirus
Foto: Wikipedia

LÄS MER: Coronaviruset – så sprids det och så vet man om man är smittad

– Våra kunders och medarbetares hälsa och säkerhet är alltid högsta prioritet på Ikea. Som svar på den kinesiska regeringens uppmaning till effektiv kontroll av smittspridningen kommer Ikea Kina från och med 29 januari temporärt stänga runt hälften av varuhusen i Kina, säger Jon Egerlid, presschef på Ikea Sverige till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Beslutet gäller tills vidare och har tagits efter noggrant övervägande och med hänsyn till situationen.

coronavirus, smitta, wuhan
Foto: AP Photo/Dake Kang/TT

Det här är coronavirus

Coronavirus är ett samlingsnamn på flera olika typer av virus som tillhör samma familj, coronavirusfamiljen. Det finns enligt Folkhälsomyndigheten sju coronavirus som kan smitta människor – vissa ger symptom som förkylning och andra kan leda till allvarligare luftvägssjukdomar.

Den nya typ av coronavirus som sprider sig kallas 2019-nCoV, orsakar luftvägsbesvär och kan leda till allvarliga sjukdomar hos personer med andra, bakomliggande sjukdomar.