Ilsken man hotade kvinna – brottades ner av pensionerade polisen Christer: "En gång polis, alltid polis"
Christer Nordström

Ilsken man hotade kvinna – brottades ner av pensionerade polisen Christer: ”En gång polis, alltid polis”

Påverkad man slet av sig skärpet och skulle gå till attack på kvinna. Men stoppades av den pensionerade polisen Christer Nordström.

Nu berättar Christer om sitt ingripande som kan ha räddat livet på kvinnan.

Klockan var halv sex på morgonen när den pensionerade polisen Christer Nordström, 72, befann sig på Uppsalas centralstation i väntan på tåget till Stockholm.

Det var kallt ute, hela 21 minusgrader, så det var fullt av folk på stationen.

– Det var fullt av resenärer och även socialt utsatta, människor som helt enkelt är kända av polisen sedan tidigare, säger Christer till Newsner och tillägger:

– Många sköter sig, men en del kan inte uppföra sig. De skrämmer omgivningen, förklarar Christer.

Till en början var det lugnt på stationen men plötsligt kom det in en man och började skrika på en av kvinnorna som tagit skydd från kylan.

– Den här mannen kom indragandes med sina tillhörigheter och började skrika på en kvinna som satt där inne. Han kallade henne både för det ena och det andra, berättar han för Newsner och tillägger:

– Man märkte att hon kände sig hotad, ja … han sa hemska saker till henne.

Christer Nordström
Foto: TT/ Shutterstock/ Privat

”Tänkte slå henne”

Christer observerade situationen och det gjorde han rätt i. För plötsligt var det inte bara glåpord som mannen hävde ur sig.

– Han slet av sig livremmen och tänkte slå henne men då tänkte jag att det här går inte, så jag sa till honom, förklarar Christer och fotsätter:

– Men han blev så arg på mig då, så jag tänkte att jag var tvungen att få omkull honom.

”Blev brottningsmatch”

Christer fick omkull mannen på marken och bad samtidigt de andra resenärerna att ringa polisen.

– Det blev lite brottningsmatch där men sedan kom polisen och tog över och det var tur för då var det bara två minuter kvar tills mitt tåg skulle gå, berättar Christer för Newsner och skrattar.

”En gång polis, alltid polis”

Christer arbetade som jobbade inom polien i hela 47 år innan han valde att gå i pension 2017. Men trots att han inte längre är i tjänst tvekar han aldrig en sekund på att ingripa.

– Som gammal yrkesman tycker jag att det är tjänstefel om jag bara hade gått därifrån, även om jag inte är i tjänst. Det går inte, jag måste ingripa. Gör man inte det kan man i alla fall påkalla polisens uppmärksamhet.

Han tillägger:

– Så är det … En gång polis, alltid polis.

Sedan händelsen uppmärksammades av P4 Uppland har Christer hyllats ordentligt av allmänheten.

– Det är väl trevligt att det uppmärksammas. Det är upp till varje individ att avgöra om man vill ingripa men jag är ganska orädd av mig. Hade jag inte gjort någonting hade han kunnat slå ihjäl henne, säger Christer till Newsner.

Du förtjänar alla hyllningar i världen.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev