Infektionsläkaren Björn Olsens oro inför framtiden: ”Kommer ha kvar viruset resten av era liv”

Professorn och infektionsläkaren, Björn Olsen, är starkt kritisk till Sveriges coronastrategi och har varit det sedan start.

Än idag är han av uppfattningen att Sverige valt fel strategi och orar sig över vad det kan komma att betyda i framtiden.

Valet av strategi för att hindra smittspridningen av coronaviruset har sett olika ut världen över. Medan större delen av världen tog till strikta åtgärder och restriktioner för att stoppa coronaviruset valde Sverige en mildare variant.

En variant som infektionsläkaren Björn Olsen varit starkt kritisk till sedan start.

En plikt att säga ifrån

Under torsdagen medverkade Björn Olsen i Tv4 Nyhetsmorgon som sommargäst. I programmet berättar han om sin karriär och varför han tycker att regeringens strategi under coronapandemin har varit fel.

Bland annat trodde Björn och de andra experterna att coronaviruset skulle bete sig som ett vanligt influensavirus. Men när så inte blev fallet och viruset i stället visade sig vara en klustersmitta som drabbade vissa grupper extra hårt, kände han att var hans plikt att säga ifrån.

–  Vi blev en grupp till slut som sa emot. Det vi såg stämde inte överens med den bild som kommunicerades av Folkhälsomyndigheten. Och då blir det en plikt att säga ifrån. Den här strategin kan inte fungera, säger han till TV4.

”Skulle ha orienterat om”

Kritiken har kommit tillbaka likt en boomerang. Vilket syns inte minst i Björns mejlkorg. Men den kritiken tycker Björn är obefogad.

– Det har ju mer och mer visat sig att den strategi vi har haft i Sverige inte har fungerat perfekt, med tanke på de dödssiffror vi har och att vi fortfarande har en aktiv smittspridning i samhället, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att vi skulle orienterat om, ställt oss på en hög topp och tittat på hur omgivningen har gjort, andra länder alltså. Och sett om vi inte skulle kunna gjort om det på ett annat sätt.

Foto: Stina Stjernkvist, TT/ Pontus Lundahl, TT

Björn Olsen är orolig inför vad som ska komma att ske i framtiden och säger till TV4 att pandemin är långt ifrån över.

– Folk måste börja förstå att vi fortfarande har en aktiv pandemi. Den är pågående. Det lugnar ner sig, ja. Men det här viruset kommer vi ha kvar resten av mitt yrkesverksamma liv. Ni kommer ha kvar det här viruset resten av era liv, säger han till TV4.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required