Jeanette öppnar fritidsgård för fattiga och ensamma pensionärer: ”Det ska vara deras fristad”

Jeanette Höglund, grundare av ideella organisationen Vid Din Sida, håller på att förverkliga en dröm hon haft i flera år. I veckan öppnar det hon kallar ”Sveriges första fritidsgård för pensionärer”. En plats där fattiga och ensamma pensionärer kan få mat, vila, sällskap och mycket annat.

– Det ska vara deras fristad. En hjälpande hand och trygghet, säger Jeanette Höglund till Newsner.

Drömmen om en fristad för pensionärer som har det svårt började för några år sedan, när Jeanette arbetade som ordningsvakt i Stockholms tunnelbana.

Foto: Jeanette Höglund

Pensionärer plockar tomburkar för att försörja sig

Det var Jeanettes första möte med en av de tusentals fattiga pensionärer som driver omkring och samlar tomburkar i Stockholm, för att inkomsten inte räcker till försörjning. Många har hamnat där på grund av sjukdomar, dödsfall i familjen, eller andra tragedier.

– Jag bestämde mig faktiskt där och då för att jag en dag skulle öppna en fritidsgård för hemlösa, fattiga, och ensamma pensionärer, och nu håller den drömmen på att slå in, säger Jeanette till Newsner.

Jeanette började med att starta organisationen Vid Din Sida, som genom donationer och volontärarbetare ger så mycket mat, kläder och logi som de kan till behövande. Förutom det försöker de att hjälpa de som behöver att komma på fötter i livet igen, bland annat genom kontakt med socialtjänsten.

Sedan flera år har Vid Din Sida funnits på plats med soppkök vid Stockholms Centralstation varje söndag, men Jeanette har hela tiden haft som ambition att kunna göra samma sak inomhus.

Storbilds-tv och fotvård

Efter en lång tids sökande och många samtal fick Jeanette grönt ljus för en lokal söder om Stockholm, där ska organisationen ha öppet fem dagar i veckan framöver.

På gården kommer det att finnas personal som serverar mat, samt vilorum och andra förnödenheter som de äldre kan vara i behov av.

På gården finns dusch, toaletter, storbilds-tv, fri tillgång till hygienartiklar, fotvård, datorer att låna. Ja, det mesta som kan förenkla dagen för en fattigpensionär som har det svårt.

– Hit är alla som är äldre välkomna, alltså hemlösa äldre, fattiga äldre, ensamma äldre, säger Jeanette.

Det är tack vare donationer, swish-bidrag och flera företags sponsring av material som gjort drömmen möjlig, men det hade inte hänt om inte Jeanette jobbat så hårt med att engagera omvärlden i kampen för fattiga pensionärer.

– Jag är så otroligt tacksam till alla våra medarbetare, företag och bidragsgivare. Utan dem hade det inte varit möjligt, säger Jeanette, som nu hoppas att fler ska bli månadsgivare så att de kan utöka drömmen.

Vill bara tacka er med hela vårt VidDinSida hjärta för alla swish ni skickar och alla som är månadsgivare ❣️❣️❣️❣️ni är…

Gepostet von Vid Din Sida – Stockholm am Montag, 25. Mai 2020

Läs mer om organisationen Vid Din Sida här.

Dela gärna detta otroligt fina initiativ med andra. Det förtjänar att uppmärksammas.