Jeanettes öppna brev till svenska folket – sätter ner foten efter hatet mot ”Vid Din Sida”

Jeanette Höglund, grundare av ideella organisationen Vid Din Sida, har hyllats stort för sitt arbete för fattigpensionärer. Men trots att syftet med organisationen är att hjälpa en utsatt grupp så utsätts Vid Din Sida för hat och falsk ryktesspridning, enligt Jeanette. 

Nu sätter hon ner foten i ett öppet brev till svenskarna.

– Man tänker att det inte går att hitta något ont i att vilja hjälpa en utsatt grupp som äldre hemlösa, men det finns det tydligen, säger Jeanette i en tidigare intervju med Newsner. 

Jeanette Höglund grundade organisationen Vid Din Sida efter att ha bevittnat många fattigpensionärer som samlade tomburkar på nätterna. Detta under Jeanettes år som ordningsvakt. 

Sedan starten har organisationen vuxit enormt, och idag har de cirka 2 000 månadsgivare. Jeanettes stora engagemang för fattiga äldre gav henne utmärkelsen “Årets stockholmare”, något som Newsner skrivit om tidigare. 

Jeanette sätter ner foten 

Men bland alla hyllningar finns också mycket hat och ryktesspridning om organisationens agenda. Nu har Jeanette Höglund fått nog, och skriver ett öppet brev för att förtydliga Vid Din Sidas värdegrund. 

“Dem vi hjälper är människor som slitit under många år. De har inte räknat med ett liv i lyx och överflöd på gamla dar. Men – de har ändå trott att de ska kunna äta sig mätta och få ett liv som är värdigt i vårt rika samhälle. Tyvärr har det inte blivit så för alla”, skriver Jeanette i det öppna brevet. 

Hon fortsätter: 

“Men – nu försöker främlingsfientliga personer att ta vår organisation som gisslan, ställa grupp mot grupp, för att nå mål som är ljusår ifrån det jag och Vid Din Sida står för. Samtidigt försöker krafter på den extrema vänsterkanten att attackera – och därmed försvaga oss. De som riskerar att betala priset för attackerna är fattiga pensionärer. Dem som vår organisation ska finnas till för.

Jag är ingen politiker. Det har inte varit helt lätt att gå från mitt gamla jobb som ordningsvakt i tunnelbanan till att vara talesperson för Vid Din Sida. Jag är inte van att prata politik. Men nu måste jag också försöka”.

”Behöver någon som för deras talan”

I sitt öppna brev dementerar hon att Vid Din Sida har koppling till något politiskt parti, och vill klargöra att de inte ser skillnad på folk och folk. 

– Det finns många organisationer vars syfte är att hjälpa andra. Jag väljer att fokusera på fattigpensionärer då de behöver någon som för deras talan. De är en blyg och utsatt grupp. Det är synd att det alltid finns något att hata på, säger Jeanette i en tidigare intervju med Newsner.

Hela Jeanettes öppna brev hittar du här.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required