Jeanette utsedd till ”Årets stockholmare” – för jobbet med fattigpensionärer: ”Ska vara tryggt att bli gammal”

När folket fick rösta fram “Årets stockholmare” var det Jeanette Höglund – grundare av organisationen Vid Din Sida, som överlägset kammade hem förstaplatsen.

Detta för sitt stora engagemang och slit för Sveriges fattigpensionärer. För Newsner berättar hon om den rörande utmärkelsen. Samt planerna för Sveriges äldre utsatta, som Newsner skrivit om i en tidigare artikelserie

 – Jag har bara kommit halvvägs, säger hon till Newsner.

När SVT och Sveriges Radio P4 Stockholm lät tittare och lyssnare rösta fram stockholmare som gjort starkt intryck under året fanns Jeanette Höglund med bland slutkandidaterna. 

När röstningen avslutades under söndagsnatten fanns en överlägsen vinnare. Vid Din Sida-grundaren hade fått över hälften av de 81 000 rösterna som kommit in.

– Jag blev chockad när jag fick ett sms kvart över sex på morgonen där det stod ‘Grattis, du är årets stockholmare’. Jag trodde aldrig att jag skulle vinna då de var så bra nominerade. Men jag delar den här vinsten med alla mina volontärer. Utan dem hade ingenting varit möjligt, säger Jeanette Höglund till Newsner. 

Jeanette Höglund. Foto: Newsner

Många pensionärer blir hemlösa

Jeanettes engagemang för fattigpensionärer började när hon arbetade som ordningsvakt på nätterna i Stockholms stad. Det var då hon kom i kontakt med många äldre som blivit hemlösa på grund av låg pension, trots att de arbetat ett helt yrkesliv. 

Sedan 2016 har Jeanette arbetat hårt för förbättra livet för Sveriges fattigpensionärer. Genom organisationen Vid Din Sida har hon räddat många från misär, och andra har hon hjälpt undan ensamhet och utanförskap. 

Det som började med ett litet soppkök arrangerat av Jeanette och några vänner är i dag en stor organisation med cirka 2 000 månadsgivare. Allt tack vare att Jeanette kämpat för att ge Sveriges fattigpensionärer en röst.

Ska kännas tryggt att bli gammal

Det långsiktiga målet har alltid varit att få politiker att förbättra villkoren för Sveriges pensionärer. 

– Har man jobbat ett helt liv så ska man kunna känna att ‘Nu är det min tur att slappna av och göra vad jag vill’. Om det så är att njuta av tid med barnbarnen, eller att göra saker ihop med väninnorna. Då ska man inte behöva oroa sig över att man inte ska ha råd att leva, säger Jeanette till Newsner. 

Foto: Privat

I flera år har ett 40-tal personer sökt sig till Vid Din Sidas soppkök på söndagarna. Nu har antalet ökat. 

– Senast var det cirka 90 pensionärer här. Det är alltså personer som arbetat men som inte har råd att leva på sin pension, säger Jeanette. 

Men även om antalet fattigpensionärer som besöker soppköket ökat så har även engagemanget gjort det. 

”Jag kommer inte att ge mig”

Allt fler har hört av sig till Jeanette för att de vill hjälpa till – både privatpersoner och företag. 

– Det måste jag verkligen lyfta, det finns så otroligt många generösa människor ute i vårt samhälle, säger hon. 

Inför 2021 har hon stora planer för många av landets pensionärer. 

– Mitt mål är att det ska kännas tryggt att bli gammal. Jag kommer inte att ge mig, säger hon.

Mer info om Jeanettes arbete och organisationen Vid Din Sida hittar du här.

Stort grattis till utmärkelsen önskar vi Jeanette. Dela för att hylla henne du med.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required