Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor på oväntad och privat lunch – diskuterade framtidsplaner

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och SD:s Jimmie Åkesson har under tisdagen varit på lunch tillsammans, enligt Expressen.

Under lunchen har det diskuterats politik och hur de gemensamt kan agera inom vissa områden.

Mötet var också historiskt – nämligen partiledarnas första ensamma någonsin. 

Enligt Expressen ägde mötet rum vid 12:30-tiden på tisdagen i Stockholm. Där ska partiledarna för Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna haft sitt första möte med varandra någonsin. Förutom deras stabschefer, var de helt ensamma.

Ebba Busch Thor tar historiskt beslut

Och det var Ebba Busch Thor som tog det första steget till ett möte.

– Det är positivt att KD nu tar det här steget och kan diskutera sakpolitik med fler än deras före detta kollegor i Alliansen, säger Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson till Expressen.

Diskuterat bland annat migration

Tillsammans har partiledarna diskuterat bland annat migrationen och Ebba Busch Thor ser potentialen i att agera tillsammans med Jimmie Åkesson inom politiken.

”I flera frågor finns goda förutsättningar för gemensamt agerande. De frågor vi berört är framförallt sjukvården och energipolitiken men även den kommande parlamentariska utredningen om migration”, skriver Busch Thor i sitt inlägg på Facebook.

Partiledarna berättar om lunchen på sociala medier

”I enskilda frågor hittar vi stöd för vår politik hos andra partier” skriver Ebba Busch Thor fortsättningsvis i inlägget.

https://www.facebook.com/ebbabuschthor/posts/2516601248359275?__xts__[0]=68.ARBpXNIAI6g7jtnNEPpQAnLjnMOIS-vAZqaNeLHFQstdK9W2mYSQFXXPae6wLCQQ3FSY6kgyJKqy7Yzlz19XoqLPsH2oRJdN27Gwia7hnSLMGxa2QTnFXLsJenvKy_YC8T_tFXKnwqktKsBfrop5uEDaItcr5IhnBhZmjmcijw6DfF-0TcxKiveY4qGlbK83YYhS81JTTk0nvGG6xIc-XrkRBVhGcJtud1JCHejRZuj8wBOVE01dqrnwS9QTdyWsW-lZT6ETv4KjELI7AK_CXvuzqMg83EYdpwhy-wm8jZf5zJKwrwAFgXL2Oc7MhzZdcbHV_wZMgxGPSo9R1B2AnP5XOg&__tn__=-R

SD-ledaren: ”En trevlig lunch”

Mötet var utanför riksdagen och TV-debatterna. För Jimmie Åkesson var lunchen med Ebba Busch Thor trevlig. Han skriver att de har ”viss samsyn i frågor”.

”Partier är sällan överens om allt, men i frågor där viss samsyn finns bör man kunna mötas”, skriver SD-ledaren i sitt Facebookinlägg.

Sverige har stora problem. Dessa kräver lösningar. Därför är det viktigt att man ibland möts över partigränserna för att…

Posted by Jimmie Åkesson on Tuesday, July 2, 2019

”Områden där de kan samarbeta”

Marcus Oscarsson, politisk journalist på TV4 har kommenterat händelsen i ett eget Facebookinlägg:

”SD och KD lär kunna finna en rad områden där de kan samarbeta. Moderaterna och sannolikt även Liberalerna lär komma att ansluta till vad som kan formas till ett starkt regeringsalternativ inför 2022, dvs ett regeringsunderlag”.

Vad tycker du om detta? Sprid gärna vidare för att dela din åsikt.