Joe Biden summerar brevet som Trump lämnade honom – med 3 kraftfulla ord

President Joe Biden bekräftade under onsdagen att Donald Trump lämnat honom ett ”väldigt generöst brev” innan sitt farväl från Vita huset.

Detta trots att Trump vägrade delta i presidentinstallationen.

Mycket har skrivits om sättet på hur Donald Trump lämnade över makten i USA till sin efterträdare Joe Biden. Han bröt bland annat mot en gammal tradition, genom att inte delta under gårdagens presidentinstallation.

Vidare valde Melania Trump att inte ge den efterträdande presidenthustrun, Jill Biden, den sedvanliga rundturen i Vita huset – som har varit en tradition vid USA:s presidentbyten i över 60 år.

Trumps brev till Joe Biden

Med det sagt, kom nyheten om att Trump lämnat ett brev till sin efterträdare som en chock för många.

Men så var fallet, även om president Joe Biden inte vill dela med sig av några djupare detaljer på grund av brevets privata natur.

Från ovala rummet i Vita huset, efter att ha signerat sina första presidentordrar, sade Biden enligt CNN:

”Presidenten skrev ett väldigt generöst brev. Eftersom det var privat, kommer jag inte att prata om det förrän jag har pratat med honom. Men det var generöst.”

joe biden
Foto: Shutterstock

Ett personligt meddelande

Personal som har arbetat nära Donald Trump säger till CNN att brevet var ett ”personligt meddelande”. Trump ska ha bett om framgångar för USA och önskat att den nya administrationen tar väl hand om landet.

Medarbetaren bekräftar också att Trump skrev brevet i ovala rummet på tisdagskvällen. En annan medarbetare tillägger att den avgående presidenten valde att inte visa brevet för många.

Genom att skriva brevet till sin efterträdare Joe Biden följde Trump en gammal tradition, även om han valde att hoppa över många andra traditioner. Att han fullföljde just detta uppdraget, spekulerar CNN i kan vara en personlig angelägenhet för Trump.

Han ska nämligen ha blivit så tagen av brevet som Barack Obama lämnade till honom vid det senaste presidentbytet 2017, att han då försökte ringa upp Obama så fort som han hade läst det.

”Det var långt. Komplext. Genomtänkt”, sa Trump om brevet han då fick av Obama. ”Det tog tid att skriva det, och det uppskattar jag.”

donald trump, barack obama
Foto: Shutterstock

Trumps nya plan

Innan Trump lämnade Washington för Florida under onsdagen, märktes också en annorlunda ton än under de senaste veckorna.

74-åringen önskade den efterträdande administrationen ”stort lycka till och stor framgång”, men lovade också sina anhängare att han skulle komma tillbaka på något sätt.

Det senare kan komma att bli intressant i framtiden, i synnerhet efter veckans spekulationer om att Trump kan komma att bryta med republikanerna och starta sitt eget parti.

Rykten om uppstarten av Trumps ”patriotparti” har spridits i internationella medier, ett parti som Trump enligt uppgifter tror ska kunna rivalisera med republikaner och demokrater.

En sådan utmaning kommer dock bli långt ifrån enkel, även om Trump tidigare har en historia av att kunna trotsa oddsen.

donald trump
Foto: Shutterstock

Vad tycker du om maktskiftet, där Donald Trump har ersatts av Joe Biden som president i USA? Lämna gärna en kommentar och dela med dig av dina tankar!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required