JUST NU: Skatten sänks för 1 miljon pensionärer

Under torsdagseftermiddagen meddelade regeringen att de budgetsatsar på pensionärer genom att sänka skatten för en miljon av landets pensionärer.

– Det som presenteras här i dag är varken början eller slutet, vi kommer fortsätta. Landets pensionärer ska ha det bra, sa Stefan Löfven under pressträffen som hölls under dagen.

Regeringen har under dagen presenterat ett nytt äldrepaket med budgetsatsningar på pensionärer. Beskedet meddelades av finansminister Magdalena Andersson, som berättar att en miljon pensionärer kan se fram emot en skattesänkning, samt att grundnivån i garantipensionen kommer att höjas med 200 kronor per månad.

Hur mycket sänks skatten och för vilka?

Enligt Magdalena Andersson kommer skattesänkningen att gälla de som har inkomster över 17 000 kronor per månad. För att exemplifiera hur och vilka det kommer att gynna berättar Andersson att en änka, eller en före detta undersköterska med inkomstpension och garantipension att få 1 500 kronor mer i månaden än tidigare. En ensamstående och före detta byggnadsarbetare eller motsvarande med inkomstpension kommer få 1 100 kronor mer i månaden.

De pensionärer som har inkomster under 17 000 kronor per månad fick skillnaden borttagen redan förra året. När de som har högre inkomst nu får skatten sänkt innebär det att alla över 65 kommer ha sänkt skatt jämfört med tidigare.

När sänks skatten?

Den 18 september släpps den slutgiltiga höstbudgeten. Den sänkta skatten för en miljon pensionärer väntas träda i kraft i januari 2020 enligt Aftonbladet.

Foto: TT

Vad tycker du om den här skattesänkningen? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.