Kaniner sprider glädje på äldreboende – ska bryta isolering och ensamhet: ”Villkorslös kärlek”

Två kaniner har flyttat in på äldreboendet Källbogården i Surahammar. Planen är att de ska bryta isoleringen och minska ensamhet bland äldre och redan nu gör de två små kelgrisarna succé.

Det är inte helt ovanligt att se hundar och katter på äldreboenden.

Men på senare tid har även andra djur hittat innanför väggarna på dessa boenden.

Nyligen kunde Newsner rapportera om minihästen Akilles som gjorde succé på äldreboendet i Sköndal.

Och nu har äldreboende Källbogården i Surahammar också fått tillskott, den här gången är det små kaniner som värmer hjärtan på boendet.

Men kaninerna är inte bara där för att se gulliga ut. I själva verket har de ett viktigt jobb att utföra. Nämligen att bryta ensamhet och isolering bland äldre.

Djur väcker minnen och känslor

Forskning visar nämligen att äldre som träffar ett djur utsöndrar hormonet oxytocin som ger välbehag. Djuren väcker minnen och känslor hos de äldre som minskar värk, stress och oro och som kan sänka blodtrycket rejält, skriver Folkhälsan.

– Jag driver ett projekt tillsammans med en projektledare som handlar om att bryta ensamhet och isolering bland äldre och vi var rörande överens om att djur kan göra det, säger områdeschefen Therese Karlsson.

Till en början hade Therese och projektledaren planerat för att skaffa höns till sommaren, men bestämde sig snart för att även skaffa kaniner. Och när en privatperson nyligen hörde av sig och ville skänka två kaniner till boendet var de inte sena att tacka ja.

Så kaninerna fick flytta in redan nu.

– Det är otroligt uppskattat och har lett till mycket gos och kel. Kaninerna är väldigt tama så det blir mycket närhet, säger Therese och tillägger:

– Det blir en rofylld stund kan man säga. Djuren ger ju verkligen villkorslös kärlek.

Mycket positiv respons

Therese menar att de fått mycket positiva reaktioner även utifrån, både från anhöriga och samhället i stort.

Det gläder Therese som tycker det är viktigt att vardagen är så ”normal” som möjligt även om man bor på ett äldreboende.

– Nästan 95 procent av alla som bor hos oss har vuxit upp med djur eller haft djur i sitt liv. När de har blivit äldre har de kanske inte kunnat ta hand om djur på samma sätt men nu kan vi hjälpa dem att ta igen den tiden och det är en väldigt fin tanke, säger hon till Newsner och tillägger:

– Det behöver inte vara några konstigheter. Egentligen räcker det att gå till säga själv, hur skulle jag vilja ha det?

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);