Karolinska stoppar varsel – vårdpersonalen kommer inte sägas upp

Vårdpersonalen får behålla sina jobb.
Karolinska universitetssjukhuset drar tillbaka kritiserade varslet.
”Jag välkomnar detta och det är ett styrkebesked för vården i Stockholm – och för Karolinska”, skriver Irene Svenonius (M), finansborgarråd i Region Stockholm.

Det var i november förra året som nyheten om att hundratals tjänster skulle bort från Karolinska sjukhuset slog ner som en bomb i sjukvårds-Sverige.

En ekonomisk smäll på minus 1,9 miljarder kronor ifjol uppgavs vara huvudskäl till detta.

undersköterska sjuksköterska karolinska universitetssjukhuset
Foto: Shutterstock

Men sen kom coronapandemin och lade sig som en tjock och blöt filt över sjukvården i hela landet. Sjukhus har varit och är på sina håll fortsatt ansträngda under året 2020.

Covid-19-patienterna på IVA har minskat stadigt under en tid, och på Karolinska har man ingen covid-avdelning i skrivande stund. Men sjukvården fortsätter vara under hård press.

Anledningen är så klart det som brukar kallas för ”vårdskulden”.

STOCKHOLM 2020-05-03 Svenska Dagbladet har följt livet på IVA på Södertälje sjukhus under coronakrisen 2020. En sjuksköternska tvättar skyddsmask 90 efter passet inne på IVA-avdelningen. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Den vård som släpats efter, som har fått vänta snällt i kön – när coronapandemin upptagit stora resurser från regionerna runtom i landet.

Nu ska den vård som tvingats vänta till följd av pandemin betas av.

Samtidigt väntades Karolinska gå vidare in i förhandlingar om varsel av totalt 266 tjänster – men nu kommer alltså nya besked som ställer allt på ända.

På onsdagen kommer nyheten att sjukhuset inte kommer säga upp personal. Det meddelar politikerna i regionen på debattplats i Aftonbladet.

Foto: TT

”I dag meddelar Karolinska universitetssjukhuset efter genomgång av antal anställda och behoven för att klara vården att ingen vårdanställd kommer att behöva sägas upp. Jag välkomnar detta och det är ett styrkebesked för vården i Stockholm – och för Karolinska”, skriver Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm, i debattartikeln.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required