Foto: TT

KD redo att fälla regeringen Löfven med hjälp av V – Ebba Busch: ”Sverige förtjänar bättre”

Vänsterpartiet hotar med att fälla regeringen.

Nu får de uppbackning av Kristdemokraterna.

– Ingen tvekan råder i vår riksdagsgrupp, säger Ebba Busch på en pressträff, uppger SVT.

Det var på torsdagen som Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt hotade regeringen om misstroende.

Kravet från V – att den omtalade las-utredningen inte blir lag.

Förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter bröt samman tidigare i höstas. Skulle inte fackförbunden och arbetsgivarna komma överens om nya regler på arbetsmarknaden, har regeringen tillsammans med stödpartierna Liberalerna och Centerpartiet kommit fram till att det ska lagstiftas.

Jonas Sjöstedt.
Jonas Sjöstedt. Foto: Bengt Oberger/Wikimedia commons

I det så kallade Januariavtalet finns en punkt med om förändringar i arbetsrätten. I den nya las-utredningen står det bland annat att fem anställda ska kunna undantas från turordningsreglerna – oavsett företagets storlek. I dag kan två undantas från las-listan i ett företag på maximalt tio anställda.

Det ska också bli lättare för arbetsgivare att kunna säga upp anställda av personliga skäl, enligt utredningen.

Detta vill inte Sjöstedt ska bli verklighet – och hotar nu väcka misstroende för att fälla regeringen Löfven.

KD stöttar misstroende mot regeringen: ”Ingen tvekan”

Vid 11-tiden på fredagen gav Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch sitt besked: Partiet är både beredda både att trycka på knapparna för att avsätta regeringen på V:s initiativ – eller att själva väcka misstroende.

– Många frågar nu om vi kan tänka oss att väcka misstroende mot regeringen. Ingen tvekan råder i vår riksdagsgrupp. I går svarade vi enhälligt ja, säger partiledare Ebba Busch i sitt hösttal, uppger SVT.

– Sverige förtjänar bättre, Sverige förtjänar en ny regering, säger hon.

Hon vill fälla regeringen omedelbart.

STOCKHOLM 20201009 Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) håller ett hösttal i riksdagen. Foto: Pontus Lundahl / TT

– Jag har hört partier säga att de kan ge parterna några veckor. Men mitt tålamod är förbrukat. Finns det en möjlighet i nästa vecka då kan vi göra det, säger Busch (KD).

Om det blir en skarp omröstning i riksdagen så krävs att även Sverigedemokraterna och Moderaterna röstar ned regeringen i en omröstning i riksdagen, för att regeringen ska falla.

Löfven till motattack på Sjöstedt: ‘Vill ge nyckeln till Kristersson’

Statsminister Stefan Löfven riktar kritik mot Vänsterledaren – efter hoten om misstroendeförklaring mot regeringen.

”Fackföreningsrörelsen har lämnat dörren öppen för fortsatta förhandlingar. Den dörren vill Jonas Sjöstedt stänga, låsa och ge nyckeln till Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson. Det skulle få enorma konsekvenser för Sveriges löntagare”, säger statsminister Stefan Löfven (S) i en skriftlig kommentar till SVT.

STOCKHOLM 20200924 Statsminister Stefan Löfven (S) håller presskonferens. Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

Vad tycker du om detta? Tror du att V kommer väcka misstroende mot regeringen i riksdagen? Kommer de övriga oppositionspartierna KD, M och SD rösta för detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required