KD:s förslag: Elever som klottrar i skolan ska tvingas sanera själva

Elever som klottrar i skolmiljö ska tvingas sanera själva, enligt Kristdemokraterna. I partiets nya utbildningspolitiska program lägger KD fram förslaget som ska få elever att inse hur mycket jobb det är med att ta bort klottret. 

Under fredagen håller Kristdemokraterna partifullmäktige där 72 förslag ska klubbas till partiets nya utbildningspolitiska program. Ett av förslagen gäller klotter och vandalisering i skolmiljöer. 

Partiet vill se att ett krav införs på alla elever som bidrar till någon form av vandalisering eller klotter på skolan eller skolans område. Dessa elever ska själva tvingas sanera eller återställa skadorna de orsakat. 

– Det är ett ganska väl etablerat sätt att arbeta, att man själv får vara med och sanera. När man ser vilket jobb det är tänker man sig för en gång till innan man gör det nästa gång. Det handlar om ett förvaltarskap av våra gemensamma resurser, där man ser att det får konsekvenser om man förstör, säger Gudrun Brunegård (KD), utbildningspolitisk talesperson, till Expressen.

Foto: Wikimedia commons/Anders Lagerås

Vill införa skolpoliser

För att förebygga att vandalisering och skador överhuvudtaget sker har KD ett ytterligare förslag på lösning. Nu vill de införa skolpoliser till varje skola. 

– En skolpolis skulle bidra till ett förebyggande arbete och skapa ett trygghetsnätverk runt eleverna, samtidigt som polisen får en kännedom om eleverna. Om de sedan hittar på något rackartyg på stan och träffar på den här skolpolisen, då kan man lättare identifiera eleverna, säger Gudrun Brunegård (KD), till Expressen. 

KD vill ta bort modersmålsundervisning

Andra punkter på KD:s lista över åtgärder inom det utbildningspolitiska programmet är lärarlöner och modersmålsundervisningen i skolan. 

Kristdemokraternas paratiledare Ebba Busch Thor (KD) håller en pressträff i riksdagens presscenter. Kristdemokraterna och Moderaterna stöder Vänsterpartiets begäran om en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Foto: Christine Olsson / TT

I veckan rapporterade Ekot att KD vill fördubbla lärarlönerna i utsatta områden, samt slopa modersmålsundervisningen

– Vi ser ju helt enkelt att det är en rad brister i modersmålsundervisningen, inte minst att 40 procent av lärarna inte är behöriga och att vi har en situation där var fjärde skola inte får godkänt av skolinspektionen, sa Kristdemokraternas partisekreteraren Peter Kullgren till Ekot då.

KD vill öronmärka 2 miljarder – som kommunerna BARA får använda till äldreomsorgen.Vad tycker du om detta? 👍👎

Gepostet von Newsner am Freitag, 26. April 2019

Kristdemokraternas partifullmäktige äger rum under fredagen. Då ska 72 förslag klubbas.

Vad tycker du om förslaget? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required