Klart: Nu införs krav på körkort för vattenskoter – fartdårar straffas med böter

Från och med första maj är det krav på förarbevis för att få köra vattenskoter. Tidigare har det inte funnits krav på något form av körkort för att framföra vattenskoter, men med anledning av det höga antalet skoter-relaterade olyckor som varit så är det nu straffbart att köra utan förarbevis. 

– Det kommer att öka sjösäkerheten och jag tror att det kommer att minska bus-åkandet på vattenskotrar, säger Per Engvall på sjöpolisen i Stockholm till Sveriges Radio

Varje sommar får polisen in massvis med larm om vattenskoter-relaterade olyckor på vattnet. Vanligt är att unga personer kör för fort eller med alkohol i kroppen, eller för när nära badplatser, vilket gör att allmänheten slår larm. 

LÄS MER: Efter flera olyckor – förslaget ska hjälpa polisen att sätta dit buskörande vattenskotrar: ”Effektivt”

Från och med 1 maj i år blir det för första gången förbjudet att köra vattenskoter utan förarbevis. Man måste dessutom vara 15 år fyllda för att få ta beviset hos Transportstyrelsen. 

Foto: TT

Vill stoppa bus-åkarna

Beslutet togs fram av riksdagen förra året. Och att det nu träder i kraft innebär en lättnad för sjöpolisen. 

– Jag tror att det kommer bli mindre olyckor på sjön med vattenskotrar om folk börjar ta de här förarbevisen. Det kommer att öka sjösäkerheten och jag tror att det kommer att minska bus-åkadet på vattenskotrar, säger Per Engvall på sjöpolisen i Stockholm till Sveriges Radio

Han fortsätter: 

– Det vanligaste scenariot är att allmänheten ringer in och säger att de är vattenskotrar som bus-åker. Unga män med lite sjö-erfarenhet, ingen kompetens, och som behandlar vattenskotern som en leksak. 

LÄS MER: Nya förslaget: Inför körkort för vattenskoter – efter att ung flicka skadats allvarligt

Även Patrik Holmqvist, instruktör och utbildningsansvarig på Navigationsgruppen, poängterar faran med att se vattenskotern som en leksak. 

– Ja, har man aldrig kört en vattenskoter själv så är det ganska annorlunda från att köra båt teknikmässigt. Det beror på flera delar. Dels är den ju mindre, rankare, och väldigt mycket kraft så det går väldigt fort. Framförallt när man släpper på gasen i högre farter och så tappar man styrförmåga och lite sådana saker. Det gäller att förstå hur maskinen fungerar för att kunna köra den, säger han till Sveriges Radio. 

Kan straffas med böter

För att få köra vattenskoter måste man gå en kortare utbildning hos Transportstyrelsen för att få sitt förarbevis. För att ansöka om det måste man ha fyllt 15 år, och enligt Transportstyrelsen är handläggningstiden just nu cirka två månader. 

De som kör vattenskoter utan förarbevis kan straffas med böter.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required