Klart: Vägens hjältar får kroppskameror – för att minska hot och våld i trafiken

Efter larm om hot och våld i trafiken – nu får Svevias vägarbetare kroppskameror, det rapporterar P4 Västmanland.

Människor som jobbar ute på landets vägar blir utsatta för hat och hot och trakasseras ute i trafiken, det visar fackförbundet Sekos senaste undersökning. 

Även Statens väg- och transportforskningsinstitut har uppmärksammat problematiken. 

Enligt Sekos rapport från 2019 upplever vägarbetare att arbetsmiljön försämrats betydligt de senaste tio åren och att trafikanterna både upplevs mer stressade och aggressiva.

Foto:Johan Nilsson, TT/ Noella Johansson, TT

”Saktar inte ner alls”

Men det är inte bara hat och hot som drabbar vägens hjältar. Många upplever att bilister inte heller visar hänsyn i trafiken.

Jonas Fendinge, stationschef på Örebro bilbärgning, har i en intervju med P4 Örebro berättat att bilister inte saktar ned alls när de kör förbi bärgarnas arbete.

– Många saktar inte ner alls. Många kör i 110 km/h en meter ifrån oss, sade han till radion då.

Han tillade:

– Det är klart att det är jättetråkigt. Vi är där för att hjälpa dem och vi har också familjer att komma hem till och vänner och bekanta som bryr sig om oss. Så det är jättetråkigt.

LÄS MER: Bärgarna har fått nog av respektlösa bilister – nu ryter vägens hjältar ifrån: ”Har familjer att komma hem till”

Vägarbetare får kroppskameror

Men nu hoppas man på ändring. Genom att införa kroppskameror på alla vägarbetare hoppas man kunna minska hot och våld.

Just nu pågår ett pilotprojekt med kroppskameror i Stockholm.

”Syftet är primärt att utveckla förebyggande åtgärder mot hot och våld. Om brott ändå begås ger inspelningarna givetvis ett bättre underlag för polisanmälan av händelser, den avgörande drivkraften är dock att förebygga och förhindra brott och öka personalens trygghet och förbättra arbetsmiljön”, skriver SBUF på sin hemsida.

Linda Wistling, som arbetar med miljö och arbetsmiljö på Svevia i Västerås, är positiv till initiativet.

– Jag tror att det här är jättebra, att man tänker till innan man kliver ur bilen och blir hotfull, säger hon till P4 Västmanland.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.