Kommunal hotar med strejk på äldreboenden mitt i pandemin – 55 000 anställda i vård och omsorg berörs

Mitt under coronapandemin – nu kan över 50 000 medlemmar i Kommunal gå ut i strejk, skriver Aftonbladet.

Det ser ut att bli strejk för 55 000 medlemmar vid fackförbundet Kommunal. På tisdagen meddelade förbundsordförande Tobias Baudin att det inom tio dagar kan bli aktuellt för de som arbetar inom privat vård och omsorg och är medlemmar i fackförbundet.

– Sedan Corona svepte in över Sverige har insikten om att det är helt nödvändigt att höja statusen och attraktionskraften i omsorgsyrkena nått de allra flesta. Senast konstaterade Coronakommissionens delrapport om äldreomsorgen att det är personalens kompetens och villkor som avgör kvalitén i verksamheten. Att Vårdföretagarna trots detta tvingar ut Kommunal i strejk för att slippa betala sina anställda för ett avtal likvärdigt det som finns på den offentliga sidan är oerhört provocerande, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.

STOCKHOLM 20191219 Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin presenterar kraven till arbetsgivarorganisationerna inför avtalsrörelsen 2020. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Detta inträffar mitt under pågående coronapandemi. Enligt Baudin har förhandlingarna om löneökningarna för de som jobbar inom den privata sektorn inte gått på det sätt som de väntat.

Kommunal menar att deras medlemmar som jobbar inom privat vård och omsorg, ska få samma löneökning som de som arbetar inom offentlig sektor. Det nya avtalet för offentligt anställda kom fackförbundet överens om med arbetsgivarna under hösten.

LÄS MER: Så blir löneförhöjningarna för kommunanställda inom vård och omsorg under kommande år

– Jag är förvånad över att de vinstdrivande företagen mitt under brinnande pandemi, agerar på det här sättet. Jag trodde faktiskt inte att de skulle gå emot att ge sina anställda det som alla andra redan har fått, men de har inte den skammen i kroppen. De väljer att lägga sina pengar på annat, säger Baudin, till Aftonbladet.

På Vårdföretagarna, som är en en arbetsgivar- och bransch­organisation för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi, såsom aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar, beklagar man Kommunals inställning. De vill fortsätta förhandla.

– Jag beklagar att Kommunal valt att avsluta våra förhandlingar och istället varsla om konflikt. Vi upplever att vi hade en bra dialog i förhandlingsrummet och hade gärna fortsatt för att komma till en lösning, säger Per Östlund, förhandlingsansvarig på Vårdföretagarna, i ett pressmeddelande, uppger Aftonbladet.

VÄSTERÅS 20190816 Två undersköterskor på ett äldreboende. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required