Kommunal kräver bättre löner till vården – efter coronakrisen: ”Applåder betalar inte falukorven”

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna satsar 4,7 miljarder kronor för att ge vården resurser nog till att bekämpa pandemin och kunna ge den vård som behövs i år och nästa år.

Men enligt fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin är det långt ifrån nog, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

Situationen inom vården har länge varit pressad. Flera har vittnat om överbelastningar, låga löner och dåliga arbetsvillkor långt innan coronaviruset slog till mot Sverige.

Men i och med pandemin har läget i branschen blivit långt värre än vanligt. Bland annat har personal inom både äldreomsorgen och sjukvården tvingats jobba långa pass utan rast, ibland utan tillräckligt med både material och utrustning.

Äldreboende
Foto: TT

Under tisdagen presenterade regeringen och samarbetspartierna ett nytt krispaket på totalt 4,7 miljarder kronor för att hantera effekterna av coronakrisen.

Men för fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin är det långt ifrån tillräckligt. Enligt honom måste hela välfärden få ett lyft framöver.

– Det skulle kosta ungefär 30 miljarder årligen. Men det är väldigt små pengar när man jämför med de miljarder och åter miljarder som staten har öst över näringslivet under den här krisen, säger han till Aftonbladet.

Baudin påpekar också att han tycker att krisen hanterats dåligt av politikerna och menar att fokuset främst har legat på akutsjukvården och inte på äldreomsorgen, trots att man tidigt varnat för att det skulle vara förödande om smittan tog sig in på äldreboenden och i hemtjänsten.

Tobias Baudin säger att det är sorgligt att det skulle krävas tusentals liv för att människor skulle få upp ögonen för krisen i äldreomsorgen.

Men att bara applådera åt de som sliter dag ut och dag in för att rädda livet på människor räcker inte.

– Ja, de är hjältar, det är de som tar Sverige genom det här. Men då förutsätter jag att människor inte glömmer det efter coronan. Man kan visa sitt stöd för de här yrkesgrupperna till hösten när avtalsrörelsen drar igång, säger han och tillägger:

– Det är fint att människor applåderar. Men man kan inte betala falukorven i kassan på Ica med applåder.

Vårdpersonalen är verkligen värda varenda öre och ännu mer för sitt slit. Tycker du också att de bör få högre lön?