Festförbud hävs i Södertälje – efter domstolens beslut: ”Tycker inte att det är något fel”

I slutet av 2020 larmades polis till en fest med ett hundratal personer i Södertälje. Kommunen såg allvarligt på antalet människor som trängdes i festlokalerna, och införde därför ett förbud mot evenemang med lekar, mingel och dans på 13 festvåningar i Södertälje. Nu väljer domstolen att häva förbudet. 

– Jag tycker inte att det är något fel, säger Alex Roxenhamn, driftansvarig hos Mona Lisa festvåning, som överklagade beslutet enligt Aftonbladet.

I december, kort efter att statsminister Stefan Löfven meddelat skärpta restriktioner för att minska smittspridningen av covid-19, larmades polis till en stor fest i Södertälje

Hade fest med 150 personer

De rådande restriktionerna gällde bland annat att undvika trängsel i exempelvis köpcentrum, samt användande av munskydd i kollektivtrafiken. 

Foto: TT

När polis kom till en festvåning i Södertälje hade cirka 150 personer samlats för att delta i en stor fest tillsammans. 

– När vi kom dit stod 50 stycken och dansade hand i hand. Det är otroligt olämpligt, säger Jonas Packalén på Södertäljepolisen till Aftonbladet.

”Det var felaktigt”

Den 22 december valde Södertälje kommun att förbjuda evenemang med lekar, mingel och dans på 13 festvåningar i Södertälje för att begränsa smittspridningen av covid-19. Om någon bröt mot förbudet skulle ansvarig för lokalen få betala 75 000 kronor i vite

Efter att den berörda Festvåningen i Södertälje fått veta att de brutit mot reglerna uttalade sig våningens driftansvarig Alex Roxenhamn: 

– Det var felaktigt. Vi hade 250 bokade gäster, men det var 150 som kom. Vi följde alla riktlinjer och hade bland annat handsprit framme och gästerna satt fyra personer per bord, säger han enligt Aftonbladet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Rätten häver festförbud

Södertälje kommuns beslut togs med stöd av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringställen, den så kallade trängsellagen, som gör att serveringsställen är skyldiga att vidta åtgärder för att undvika trängsel.

Rätten anser dock att det inte är säkert att en privat festlokal kan räknas som ett serveringsställe. 

Förvaltningsrätten väljer nu att häva Södertälje kommuns införda beslut om festförbud.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required