Kommunens beslut – byter ordet ”tjänsteman” till ”tjänsteperson”

Nu går det inte längre att vara tjänsteman i Strömstad.

Kommunen har tagit beslut om att byta ut ordet mot könsneutrala ”tjänsteperson”.

Detta skriver Sveriges Radio.

Det var efter ett förslag från Feministiskt Initiativ (FI) som beslutet klubbades igenom på kommunfullmäktige i Strömstad i förra veckan.

Ordet ”tjänsteman” kommer inte längre att användas i några dokument inom Strömstad kommun, utan ska framöver ersättas av ordet ”tjänsteperson”.

– Vi tycker att kommunens dokument bör vara könsneutrala, säger kommunstyrelseledamoten Marielle Alvdal (Fi) till Sveriges Radio P4 Väst.

Enligt Marielle Alvdal använder sig de flesta inom kommunen av ordet ”tjänstemän” i dag.

– När jag var helt ny i kommunstyrelsen var det till och med en man som hade ett väldigt långt utlägg om hur ordet tjänsteman är helt neutralt och att det är fånigt att använda ‘tjänsteperson’, men det låter ju neutralt för att männen är normen i samhället, säger hon till Sveriges Radio.

tjänsteman, tjänsteperson
Foto: TT

Ska vara genomfört inom ett år

Hon nämner vidare riksdagen som ett gott exempel där man har ersatt ”riksdagsman” med ordet ”riksdagsledamot”. Vidare tror Marielle Alvdal att fler kommuner kommer följa efter framöver.

– Inkluderande kommuner kommer att inse att många tjänstepersoner är kvinnor och inse att man vill använda det inkluderande begreppet.

Beslutet innebär också att kommunen, när könstillhörighet inte är av betydelse, ska använda könsneutrala ord istället för ”han” eller hon”.

Innan mandatperiodens slut, det vill säga inom ett år, ska beslutet vara genomfört.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required