Kommunens beslut: Här införs nu vaccintvång för nyanställningar

Vill du jobba inom Lunds kommun? Då kan det krävas att du är vaccinerad mot covid-19.

Nu införs vaccinationskrav för vissa tjänster inom kommunen, skriver Sydsvenskan.

Covid-19 fortsätter att sprida oro i världen. Den senaste tiden har coronasmittan återigen börjat öka och i Sverige återinfördes vissa restriktioner under förra veckan.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell flaggar vidare för att fler restriktioner kan tillkomma redan nästa vecka.

Samtidigt pågår en intensiv debatt kring vaccinationskrav i samhället. På grund av oron för coronasmitta inom vissa områden och yrkesgrupper, har vissa kommuner börjat ta beslut om att införa vaccintvång. Något som har väckt starka känslor.

vaccination covid-19
Foto: Erik Mårtensson / TT

Lunds kommun inför vaccintvång

Nu rapporterar Sydsvenskan om att kommunstyrelsen i Lunds kommun har tagit just ett sådant beslut.

Beslutet, som klubbades under måndagen, innebär att enbart personer som vaccinerats mot covid-19 ska kunna nyanställas till vissa tjänster inom kommunen.

Kravet gäller för de flesta tjänsterna inom vård- och omsorgsförvaltningen, samt vissa tjänster inom socialförvaltningen.

Detta i hopp om att minska risken för smittspridning.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Fler kommuner har agerat

Även Växjö kommun har tagit ett liknande beslut, med regler kring vaccination mot covid-19 för nyanställningar.

Och så sent som i förra veckan infördes vaccinationskrav även i Kalmar kommun. Då gällde beslutet alla nyanställda inom vården och innebar att man måste kunna visa intyg på att man är fullvaccinerad mot covid-19, för att få anställning.

– Det här handlar ju om att skydda de mest sköra, de äldre, från att få sjukdom, sa Michael Ländin (S), ordförande i omsorgsnämnden i Kalmar kommun, då till Sveriges Radio P4.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

Exit mobile version