Kravet: Häv besöksförbudet på svenska äldreboenden: ”De äldre mår inte bra”

Nu har det snart varit besöksförbud i fem månder på landets äldreboenden och under torsdagen meddelade regeringen att förbudet förlängs.

Beskedet kom som en käftsmäll för de äldre som längtat efter att få träffa sina anhöriga.

Nu kräver Monica Berglund, chef för tre äldreboenden i Göteborg att förbudet hävs, rapporterar Tv4 Nyhetsmorgon.

Under torsdagen meddelade regeringen att besöksförbudet på Sveriges äldreboenden förlängs, det till den sista september 2020.

Men Monica Berglund, chef för tre äldreboendet i Göteborg, menar att det har sina konsekvenser.

Uttrycker en längtan

I ett öppet brev till socialministern Lena Hallengren (S) kräver hon nu att man häver beslutet.

– Jag tycker att man borde öppna våra äldreboenden. Antingen tar man bort besöksförbuden eller så lättar man på kraven. Det är redan väldigt lång tid som har gått de här fem månaderna. Våra äldre mår inte bra och det gör inte deras anhöriga heller, säger Monica Berglund, till Tv4 Nyhetsmorgon.

Men hur de äldre far illa yttrar sig olika. Enligt Monica har de upplevt att personer med demenssjukdom har en ökad oro och ångest men också en ökad aggressivitet. De upplever också en fysisk oro och många känner sig begränsade.

Flera påtalar sin längtan efter anhöriga och ifrågasätter varför de är vid liv om de ändå bara ska sitta inne på boendet.

Samma frihet som övriga

För att smittan inte ska nå äldreboendena igen har Monica en del åtgärder hon tycker att man ska ta till. Bland annat tycker hon att alla besök i första hand ska ske utomhus.

Andra åtgärder man kan ta till för att hålla coronaviruset borta är att träffas i den äldres lägenhet och inte på gemensamma ytor. Hon tycker också att det ska finnas handsprit och visir till hands och vid fall av smitta åter införa besöksförbud.

– Samma frihet och ansvar som vi andra har, det måste också föras in på våra äldreboenden, säger Monica.

”Dör av depression”

Monica Berglund säger att hon förstår att det är för att de allra äldsta tillhör en riskgrupp.

– Men vad händer om de helt utsätts för en isolering och inte får stimulans, inte får träffa nära och kära. Vad händer då med skörheten? Man kanske dör på grund av depression, nedstämdhet, livslusten försvinner… Ja, vad är värst?, säger Monica Berglund till Tv4 Nyhetsmorgon.

Ja, vad är värst? Dela gärna artikeln och berätta vad du tycker.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);