Kristoffer stoppade alkoholpåverkad förare på väg till förskola – nu hyllas han för sin insats: ”Hjälte”

Kristoffer stoppade alkoholpåverkad förare i Jönköping. Nu hyllas hans hjältemodiga insats av polis.

Under första veckan i september har polisen i region öst delat ut flera priser till människor som gjort extraordinära insatser.

– Vi tilldelar medborgare medaljer för att visa vår uppskattning och uppmuntra till goda insatser. För att kunna lösa vårt uppdrag har vi behov av medborgarnas stöd på olika sätt och även allmänhetens ögon och öron ute i samhället. Polisens vision är att göra hela Sverige tryggt och säkert. Genom dessa medborgares insatser har de bidragit till denna vision, säger Malena Grann, regionpolischef i polisregion Öst, något polisen skriver på sin hemsida.

En av de personer som tilldelats medalj är Kristoffer.

När han var ute och körde bil i Jönköping lade han plötsligt märke till en bil som körde väldigt vingligt och höll på att köra in i andra bilar.

Då bestämde sig Kristoffer för att göra det ingen annan vågade. När bilen stannade i en korsning klev Kristoffer ur sin bil och fram till den andra – och knackade på.

Det tog inte lång tid innan Kristoffer uppfattade att föraren var mycket berusad och han bestämde sig för att ringa polisen och hålla kvar föraren på platsen.

Polisen var snabbt på plats och gjorde samma bedömning. Kvinnan bakom ratten var berusad av någonting och blåser positivt. Hon uppgav också att hon var på väg till en förskola.

”Sannolikt förhindrat en olycka”

Polisen i Jönköping skriver om Kristoffers rådiga ingripande i ett uppmärksammat inlägg på Facebook.

– Kristoffer ringde inte bara till polisen utan valde att agera själv innan föraren körde ut på en större väg i rusningstid. Kristoffer har därför sannolikt med sitt agerande förhindrat en trafikolycka och sett till att polisen kunnat gripa och lagföra personen, säger polisen som nominerat Kristoffer till en medborgarmedalj.

KRISTOFFER STOPPADE ALKOHOLPÅVERKAD FÖRARE PÅ VÄG TILL FÖRSKOLANär Kristoffer körde bil i Jönköping observerade han en…

Posted by Polisen Jönköping on Wednesday, September 7, 2022

Kvinnan dömdes till grovt rattfylleri, påföljd två månaders fängelse och Kristoffer har fått medborgarmedalj i silver av polisregion Öst för sin modiga insats.

Hyllas på Facebook

I kommentarsfältet på Facebook strömmar hyllningarna in till Kristoffer.

”Tack & och lov att du var där när det hände, och att du ingrep!!!” skriver en person.

Grymt!! Tänk om alla kunde ha samma civilkurage, och inte bara blunda för det som händer. Vilket borde vara naturligt (Att ha civilkurage alltså)!!”, skriver en annan.

”Det var verkligt bra gjort.En hjälte”, skriver en tredje.