Foto: TT

Kronprinsessan Victorias viktiga ord – till de som drabbats av cancer

Kronprinsessan Victoria jobbar hemifrån Haga.

Då visar hon sitt stöd – till de cancersjuka som är extra sårbara i dessa tider.

Här är hennes viktiga ord.

I coronatider tvingas många arbeta hemifrån – så även kungafamiljen. På måndagen fick vi bland annat titta in hemma hos kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Med hjälp av ett videoklipp från Haga ville kronprinsessfamiljen sprida kunskap – om hur viktigt det är att tvätta händerna noggrant i dessa tider.

Prinsessan Estelle, 8, och prins Oscar, 4, uppmärksammade detta på Världsvattendagen i hemmet – och Victoria fotograferade.

Kronprinsessan har många viktiga åtaganden som hon också tar sig an framför skrivbordet på Haga. På måndagen tog hon kontakt med Cancerfondens generalsekreterare – för att understryka sitt deltagande med de cancersjuka som påverkas extra mycket av coronaviruset.

– Vi är många som känner oro i den nya verklighet som covid-19 har fört med sig. Det är svårt att föreställa sig oron hos dem med cancerdiagnos och deras närstående. Jag tänker mycket på dem och den utsatta situation som de befinner sig i just nu, säger kronprinsessan Victoria i ett samtal med Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström.

Kronprinsessan Victoria har länge varit ett viktigt stöd för fonden i kampen mot cancer.

Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria. Foto: Raphael Stecksén, Kungl. Hovstaterna

– Jag är imponerad av det hårda arbete som görs av alla dem som jobbar för att stödja cancerpatienter i denna tid, både i sjukvården och på Cancerfonden och andra ideella cancerorganisationer, säger kronprinsessan Victoria.

Personer med cancer har ofta nedsatt immunförsvar, vilket kan vara en effekt av olika behandlingar. Enligt världshälsoorganisationen WHO tycks personer som har diagnosen cancer oftare än andra utveckla allvarliga medicinska tillstånd av coronaviruset, skriver Cancerfonden på sin hemsida.

De poängterar också hur starkt beroende cancerpatienter är av en väl fungerande sjukvård.

STOCKHOLM 20200203 Kronprinsessan Victoria talar under arrangemanget ”Nationella cancerstrategin 10 år – nu tar vi sikte på 2030!”, på Karolinska institutet i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT

– Det betyder mycket för oss att Kronprinsessan visar sitt stöd och sin omtanke i den situation vi nu befinner oss i. På Cancerfonden tar vi emot många frågor om cancer och covid-19. Vi stärker upp Cancerlinjen för att kunna svara på alla frågor och avlasta 1177 Vårdguiden, säger Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström.

Så viktigt att kronprinsessan Victoria uppmärksammar denna grupp i samhället, som är extra sårbar just nu. Dela gärna vidare inlägget för att sprida hennes budskap.