Foto: Jonas Borg/Kungl.Hovstaterna & Jeppe Gustafsson/TT

Kungens starka ord – efter tragiska flygplanskraschen som tog nio liv i Örebro

Nio människor har omkommit efter flygkraschen i Örebro.
Nu väljer kung Carl XVI Gustaf att uttala sig om den tragiska olyckan.

Det var på torsdagskvällen som en allvarlig flygolycka inträffade vid Örebro flygplats.

Larmet om olyckan kom in till polisen klockan 19.20 – och klockan 01.18 natten mot fredag meddelade polisen att alla personer ombord avlidit i flygkraschen.

ÖREBRO 2021-07-09 En flagga på halv stång vid flygplatsen i Örebro. Nio personer tillhörande den lokala fallskärmsklubben är döda efter flygkraschen i Örebro. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Flygplanet var av modellen DHC-2 turbo beaver. Det skulle medverka i samband med en hoppvecka i Örebro, och var inhyrt från Skåne.

Men planet störtade kort efter starten – och landade i terrängen intill en landningsbana där det började brinna, enligt Sjö- och flygräddningscentralen.

– Det är en mycket allvarlig olycka. Ett totalhaveri. Vi kallar in all personal vi kan få tag på, säger Lars Hedelin, presstalesperson på polisen region Bergslagen till Aftonbladet.

Nu väljer kung Carl XVI Gustaf att för första gången uttala sig efter den hemska kraschen som tog nio människoliv.

STOCKHOLM 2021-03-11 Kung Carl Gustaf läser en text under en gudstjänst från Drottningholms slottskyrka den 11 mars i år. Med anledning av årsdagen av det första rapporterade covid-19-relaterade dödsfallet i Sverige genomfördes på torsdagen en gudstjänst i Drottningholms slottskyrka i närvaro av Kungen, Drottningen, Prins Carl Philip, Prinsessan Sofia, Prinsessan Christina och Tord Magnuson. Gudstjänsten skedde på initiativ av Hans Majestät, som på detta vis ville hedra minnet av pandemins offer. Gudstjänsten leddes av överhovpredikanten biskop Johan Dalman som assisterades av Michael Bjerkhagen, pastor i Kungl. Hovförsamlingen. Foto: Jonas Borg/Kungl.Hovstaterna/TT

Kungen väljer att via hovet skicka kondoleanser till de drabbades anhöriga. Så här skriver han:

”Med anledning av gårdagens tragiska flygolycka i Örebro vill jag framföra mina kondoleanser. Min familj och jag tänker i dag särskilt på alla dem som stod de förolyckade personerna nära. Vi beklagar deras svåra förlust”, skriver kung Carl Gustaf i ett uttalande som hovet kommunicerat.

Vi kan bara stämma in i kungens ord, och tänker på de förolyckades familjer och vänner.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required