Kvinnor trakasseras av ”moralpolis” i förorterna – flickor tvingas sitta längst bak i bussen

Trakasserier, hot och krossade rutor.

Det är vad en del kvinnor i Stockholms norra förorter får stå ut med.

De trakasseras av män för att de bär ”korta” klänningar, sin klädsel eller för att de lever utan man, det kan TV4:s Kalla Fakta avslöja.

Kalla Fakta har träffat flera kvinnor som vittnar om att de utsätts för trakasserier av grannar, med informella regelverk om livsstil och klädsel. De bor eller har alla bott i Stockholms norra förorter.

De berättar om en hederskultur när de försöker leva sina egna självständiga liv.

En av dem som drabbats är Marie.

 Hon berättar att kontrollen är hård av tjejer I området. Hon startade ett projekt för att hjälpa tjejerna. Men då började grannar lägga sig i hur hon levde sitt liv och trakassera henne.

– När man kom hem kunde blommorna vara förstörda. Det kunde vara kvinnor som klampade in och talade om att man inte skulle dricka. Jag fick höra många gånger att jag skulle skaffa en man, säger Marie till Kalla Fakta.

Sara, en annan kvinna, kallades för ”hora” av grannar för att hon hade kort klänning. En kväll kastade en person en sten genom hennes fönster. Nu vill hon flytta från sin förort då hon känner sig hotad.

– Nu känns det som jag måste rymma igen. Jag rymde från mitt land för att jag inte fick leva mitt liv, säger Sara till Kalla Fakta.

Marie blev även hotad av unga män när hon sa ifrån. De skrek hot och klallade henne för hora.

– Man känner sig sviken. Mitt liv rasar samman och ingen gör någonting, säger Marie till Kalla Fakta.

Kalla Fakta kan även avslöja att ur den muslimska friskolan Al Azharskolan delar upp sina förskole – och lågstadieelever på skolbussen – pojkarna ska sitta längst fram och flickorna måste sitta längst bak.

Kalla Faka visas tisdagen den 4 april på TV4 kl 21.00. 

Trakasserier och att behandla flickor och pojkar olika är aldrig, aldrig okej. Dela gärna om du håller med. 

Publicerad av Newsner, gilla gärna