Läkare rasar mot Trump – efter nonchalanta uttalandet om corona: ”Det är oförsvarbart”

Efter tre nätter på militärsjukhus för vård av covid-19 valde USA:s president Donald Trump att återvända till vita huset. Hans återvändo i helikopter direktsändes i amerikansk tv, och i samband med det valde Trump att hålla ett tal där han uppmanade folk att inte vara rädda för covid-19. Nu får uttalandet kraftig kritik av flera läkare. 

– Det här är en sjukdom som dödar omkring tusen personer om dagen, som har skjutit vår ekonomi i sank och gjort människor arbetslösa, säger läkaren och professorn William Schaffner. 

Under natten till fredag kom beskedet att USA:s president Donald Trump testats positiv för covid-19. Några timmar senare bekräftade presidenten att både han och hustrun Melania var smittade och skulle sättas i karantän, vilket han meddelade på sin Twitter.

“Vi ska ta oss igenom detta tillsammans”, skrev Trump, som befinner sig mitt i en pågående valkampanj i USA. 

Enligt Dagens Nyheter var det Hope Hicks, en rådgivare som jobbar nära Trump, som testades positiv för covid-19 först. Detta ska ha uppmuntrat till fler bland Trumps närmsta. 

Lämnade sjukhuset efter 3 dagar

Donald Trump fick flygas till militärsjukhuset Walter Reed för omedelbar vård. Kort därefter rapporterade amerikanska medier att presidenten trots omständigheterna var pigg.

Det dröjde inte lång tid innan Donald Trump spelade in en hälsning till sina anhängare, som samlats ute på gatan där sjukhuset ligger. 

”Vi får positiva rapporter från läkarna. Det här är ett otroligt sjukhus. Jobbet de gör är helt fantastiskt och jag vill tacka allihopa. Sjuksköterskorna, läkarna och alla som jobbar här. Jag har också fått träffa soldater och utryckningspersonal, och vilket gäng de är.

Jag tycker också att alla härliga patrioter här utanför förtjänar en överraskning. De har varit ute där länge, och de viftar med sina Trump-flaggor, och de älskar vårt, så, jag berättar inte för någon annan än er, men jag kommer att göra ett litet överraskningsbesök”, sa Trump i videon som gick ut till Twitter-följarna.

Efter tre dagars vård lämnade Donald Trump sjukhuset för att återvända till arbetet i vita huset. Där ska han fortsätta vårdas av sjukpersonal.

Trump: Var inte rädda för covid-19

I en video där presidenten talar till folket uppmanar han andra att inte vara rädda för coronaviruset.

– Jag har lärt mig så mycket om coronavirus. En sak som är säker är att låt det inte dominera er. Var inte rädda för det. Ni kommer att besegra det, säger Trump i ett videoklipp från Vita huset.

Donald Trump
Foto: All over press/TT

Läkare rasar mot Trump

Uttalandet väckte starka reaktioner, framförallt bland läkare. 

– Det här är en sjukdom som dödar tusen personer om dagen, säger William Schaffner, professor och läkare, till Reuters.

Schaffner får medhåll från Jonathan Reiner, professor vid George Washington University School of Medicine.

– Det är oförsvarbart att USA:s president, som sprider miljontals viruspartiklar omkring sig, går in i en byggnad med ett stort antal anställda utan sin mask, säger han till CNN.

Vi vill veta vad du tycker. Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required