Läkarens råd om coronaviruset – så lätt kan du smittas: ”Upp till fem dagar…”

På kort tid har det nya viruset sars-cov-2, känt under namnet coronaviruset, fått stor spridning i Europa, och nu i olika delar av Sverige.

I skrivande stund har 3 365 personer bekräftats smittade i Europa, och 85 personer i världsdelen har dött. I samband med det uppmanas folk att stanna hemma, och handsprit säljs slut på apoteken. Detta skapar enorm oro hos svenska folket.

Men hur lätt är det egentligen att smittas av coronaviruset? Och vad skulle det innebära att få det?

Newsners expert Anders Södergård, ST-läkare i allmänmedicin och författare av boken ”Strålmannen”, förklarar hur riskfylld smittan egentligen är.

ST-läkaren och författaren Anders Södergård. Foto: Pär-Johan Wedell (PJW Foto Kumla)

”Vi är alla mer mottagliga för det här viruset”

Vi vet att Folkhälsomyndigheten sagt att smittan sprids i nära kontakt med människor, men hur allvarligt bör man ta på att kunna smittas i sin vardag?

– Vi är alla mer mottagliga för den här varianten eftersom den är helt ny för vårt immunförsvar och att vi därför inte hunnit bygga upp någon naturlig immunisering, säger Anders Södergård till Newsner.

Han fortsätter:

– Man man ju tänka sig att någon med coronalunginflammation som snutit sig i handen och sedan tar på ett handtag som man själv tar i kort därefter skulle kunna leda till sjukdom (förutsatt att man sedan petar i munnen eller näsan med den kontaminerade handen).

Kan överleva upp till fem dagar

Anders Södergård tar också upp exemplet med den tyska studien som TV4 nämnde i veckan.

– En tysk studie har visat att coronaviruset kan överleva upp till fem dagar på hårda ytor, smittläkaren som kommenterade påpekade åter vikten av handhygien, säger Anders Södergård.

Så skyddar man sig bäst mot coronaviruset

Han menar dock att det bästa man kan göra för att gardera sig mot smittan är att tvätta händerna ofta och noga.

Foto: TT/Shutterstock

– Noggrann rengöring med tvål och vatten följt av handsprit fungerar bra för att döda virusen säger Anders, som också påpekar att inte alla är i farozonen.

– Man vet inte tillräckligt vilka grupper som är extra utsatta för svår infektion av den senaste varianten men vanligtvis handlar det om äldre personer och särskilt de med hjärt- kärlsjukdom, diabetes, kronisk lungsjukdom och högt blodtryck, säger Anders till Newsner.

ST-läkaren Anders Södergård är aktuell med boken ”Så mycket friskare”, efter succén med tidigare boken ”Strålmannen”. Mer om Anders kan du läsa på hans hemsida Andra Sidan Södergård.