Lärare gav igen på elev som kastade snöboll i nacken på honom – döms nu till tusentals kronor i böter

En lärare döms till böter efter att ha gett igen på en elev som kastade en snöboll i nacken på honom. Läraren ska betala 9 200 kronor i dagsböter och 800 kronor till Brottsofferfonden, det rapporterar Sveriges Radio

Det var på en skola i Örebro som konflikten mellan lärare och elev utspelade sig. 

Läraren, som varit grundskollärare i 30 års tid, såg att några elever i sjätte klass stod och kramade snöbollar på skolgården. Då det inte är tillåtet att kasta snöbollar sa läraren till eleverna, varpå eleverna svarade med att kasta en hård snöboll i nacken på läraren, det skriver Expressen.

Kastade snöboll i nacken på lärare

När snöbollen träffat läraren i nacken ska pojkarna ha börjat springa därifrån. Läraren sprang då efter och tryckte ner eleven som kastat snöbollen mot marken. 

Eleven har nu rätt till 10 000 kronor i skadestånd på grund av kränkande behandling. Vad tycker du om det här?

Posted by Newsner Familj on Monday, October 19, 2020

Veckan efter händelsen ska läraren ha bett om ursäkt till pojken inför hans pappa och skolchefen. Pojkens familj valde ändå att gå vidare med anmälan till rätten. 

9 200 kronor i böter

Enligt Sydsvenskan anser Tingsrätten det styrkt att läraren tagit tag i pojkens nacke och tryckt ner honom till knästående position. 

Läraren döms till ringa misshandel och ska nu betala 9 200 kronor i dagsböter och 800 kronor till Brottsofferfonden. Han slipper betala skadestånd till pojken.

Snöboll, lärare, elev
Foto: Shutterstock

En annan incident mellan lärare och elev som ledde till rättssal var när en lärare på en skola i Malmö släpade ut en elev ur klassrummet efter att han stört på lektionen.

Kallade lärare ”Jävla apa”

Enligt Skånska Dagbladet ska eleven i fråga ha kallat läraren för “jävla apa”, vilket gjorde att läraren släpade ut honom ur salen. Vid samma tillfälle ska eleven ha sparkat en annan elev.

Lärarens behandling av eleven vid tre tillfällen ansågs av Malmö Tingsrätt som kränkande.

I oktober i år valde rätten att döma Malmö Stad till 10 000 kronor i skadestånd på grund av skolans behandling av eleven.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required