Lärare ska ha bestraffat elever med armhävningar och glåpord – riskerar bli av med jobbet

Skolinspektionen har anmält en grundskolelärare i Malmö till Lärarnas ansvarsnämnd. Det efter att läraren bestraffat elever med armhävningar och kallat dem för djurnamn, skriver Kvällsposten.

Allt började i oktober 2018 med att Skolinspektionen öppnade en utredning efter att de fick information om att en anmälan inkommit mot läraren till Barn- och elevombudet. 

Efter att utredningen kom igång växte den sig bara större och större och till slut kom det fram händelser från upp till tio år tillbaka. Händelser där läraren varit ”grovt oskicklig i sin yrkesutövning och/eller särskilt olämplig att bedriva undervisning”, enligt anmälan.

48 anmärkningar

Nu har Skolinspektionen 48 anmärkningar dokumenterade mot den legitimerade läraren där vissa handlar om att läraren ska ha bestraffat elever med armhävningar eller förolämpat dem och kallat dem för djurnamn.

Men läraren ska också ha varit fysisk mot eleverna. Bland annat ska läraren ha knuffat elev i samband med höjdhopp så att eleven föll omkull. En annan elev ska ha blivit knuffad och utskälld och en ska ha blivit hårt hållen om huvudet för att snurra runt i ringarna.

Och vid ett tillfälle ska läraren ringt en granne och avslöjat en elevs personliga angelägenheter.

– Det som kommer till rektors kännedom är en droppe i havet. Inga åtgärder har haft långvarig effekt, säger lärarens nuvarande rektor i Skolinspektionens utredning.

Misskött sig på flera skolor

Men det är inte bara på en skola som läraren misskött sig. Även rektorn på lärarens förra arbetsplats uppger att de vidtagit åtgärder för att förändra lärarens bemötande mot eleverna.

Skolkorridor/Lärare
Foto: Pontus Lundahl, TT/ Henrik Montgomery/TT

Bland annat genom att ta in en konsult som handlett läraren. Konsulten ska sedan ha gett upp då hen inte märkte någon förändring i lärarens beteende.

Men läraren menar att det hela är lögn och att hen aldrig skulle vara våldsam gentemot elever.

– Rektor uppmuntrar elever att berättade påhittade historier, säger läraren i Skolinspektionens utredning.

Nu ska Lärarnas Ansvarsnämnd avgöra om lärarens legitimation ska dras tillbaka eller inte då skolinspektionen anser att läraren ”har under en lång period upprepande visat brister i sitt förhållningssätt gentemot elever och agerat olämpligt på ett sätt som uppfattats kränkande”.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required