Larmet – allt fler svenskar struntar i pandemin: ”Utmanar restriktioner”

Smittspridningen sjunker och vaccinationerna tuffar på.

Nu varnar länsstyrelser runt om i landet – och menar att allt fler svenskar tycker att pandemin är över.

”Folk utmanar gällande restriktioner”, rapporterar Länsstyrelsen i Kronoberg enligt Aftonbladet.

Coronapandemin har varit svår och eländig. Miljontals människor världen över har insjuknat, folk har förlorat nära och kära, företag har gått i konkurs och ingenting har varit som det en gång var.

Men de senaste veckorna har allt fler äntligen börjat se ljuset i tunneln. I Sverige har rapporterna duggat tätt om en minskad smittspridning och ett lägre tryck på sjukvården runt om i landet.

Dessutom rullar vaccinationerna mot covid-19 fortsatt på. Under tisdagen kunde Folkhälsomyndigheten meddela att över 7 miljoner vaccinationer nu har genomförts i Sverige – av dessa har 54 procent av den vuxna befolkningen i landet fått minst en dos vaccin.

Samtidigt har över 2,6 miljoner svenskar, motsvarande nästan en tredjedel av den vuxna befolkningen i landet, fått två doser vaccin mot covid-19.

Foto: Johan Nilsson / TT

Larmet: ”Upplever att pandemin är över”

Men på grund av det ljusnande läget, tycks många också ha släppt på garden.

Nu kliver nämligen flera länsstyrelser runt om i landet ut och varnar för att svenskarna i allt högre grad trotsar rekommendationerna. Det rapporterar Aftonbladet, efter en sammanställning av länsstyrelsernas rapporter om coronaläget.

Bland annat konstaterar länsstyrelserna i Värmland och Västernorrland att allt fler handlar i grupp och struntar i att hålla avstånd. I Västmanland och Stockholm rapporteras det om en mycket låg användning av munskydd.

Och Länsstyrelsen i Kronoberg skriver att ”många i allmänheten upplever att pandemin är över”.

”Folk utmanar gällande restriktioner, exempelvis vid restaurangbesök”, skriver Länsstyrelsen i Kronobergs län i sin rapport enligt tidningen.

uteservering
STOCKHOLM 20210528 Stockholmare ute och njuter på utomhusserveringarna i det vackra vädret. Här i Kungsträdgården. Foto Fredrik Sandberg / TT

Varnar för midsommar

Ett par länsstyrelser varnar också för vad som komma skall med en annalkande midsommar, då många kanske firar i större sällskap än i fjol.

Så sent som i förra veckan uttalade sig statsepidemiolog Anders Tegnell kring om hur man ska tänka kring just midsommarfirandet.

Statsepidemiologen slog då fast att det fortsatt är väldigt viktigt att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer, även om det inte blir några specifika råd kring just midsommar.

– Träffas i små grupper, inte starta nya kontakter nu som kan innebära nya smittkedjor, och definitivt inte ge sig iväg till något midsommarfirande om man har de minsta symtom, sade Anders Tegnell då till Aftonbladet.

fotboll, fans, em
STOCKHOLM 20210618 Svenska fans jublar efter straffmålet i matchen mellan Sverige och Slovakien utanför Friends arena i Solna. Foto: Janerik Henriksson / TT

Vad tycker du om det här? Tycker du att det verkar som att folk börjar strunta i rekommendationerna?

Lämna gärna en kommentar – och glöm inte att dela vidare länsstyrelsernas varning, för att påminna alla att fortsatt ta sitt ansvar!  

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);