Larmet från hemtjänstpersonalen: Får inte använda skyddsutrustning – rädda att smitta boende

Hemtjänstpersonalen runt om i Sverige har tidigare larmat om bristande arbetsförhållanden. Man har också uttryckt känslan av att vara både osynlig och bortglömd i coronakrisen.

Nu sätter även hemtjänsten i Norrköping ned foten. Enligt dem har de alldeles för lite skyddsutrustning för att kunna skydda sig själva och de boende från att sprida smittan vidare.

Enligt hemtjänstpersonalen i Norrköping som SVT har pratat med får personalen enbart använda skyddsutrustning när de går in hos en boende som de vet är smittad av coronaviruset eller misstänks vara det.

Veronica Nilsson, som jobbar inom hemtjänsten i Norrköping, berättar att de har fått fyra engångspaket med munskydd och förkläden. Det är skydd som 30 anställda ska samsas om.

– Förut fick vi ha munskydd på oss, men sedan kom vård- och omsorgskontoret och tog det ifrån oss med förklaringen att det var brist. Så vi fick inte använda det längre. Så nu har vi inget skydd alls förrän vi har en misstänkt, berättar hon.

Skaffade egna munskydd

Veronica jobbar på en enhet där det bor mellan 60 och 70 äldre personer. Där är det än så länge ingen smittad, men Veronica är rädd att det snart ska ändras om man inte börjar skydda sig när man gör sina besök hos dem.

En kollega till henne instämmer:

– De säger att vi sprider smittan, men vi får ju inga skydd, säger hon till SVT.

En annan kollega till Veronica skaffade egna munskydd men dem fick hon inte ha för vård- och omsorgskontoret som menade att alla munskydd inte hjälper.

Foto: TT/ Dan Hansson, TT/SvD/SCANPIX

Magnus Johansson, Vård- och omsorgsdirektör i Norrköping, påpekar att det varit brist på skyddsutrustning och att man nu fått in fler.

– Vi, precis som resten av Sverige och världen, har ju en brist på skyddsutrustning och prioriteringen är så som det ser ut. Är man misstänkt smittad eller har en bekräftad smitta då använder man skyddsutrustning.

Magnus säger också att han förstår personalens oro men att Norrköping följer de direktiv som finns.

Vad tycker du? Ska personal inom hemtjänsten få använda skyddsutrustning oavsett om de boende är smittade eller inte?