Larmet från Öland – stor trängsel på stränderna: ”Verkar ta semester från covid”

Svenska semesterfirare flockas på Öland – och trängs på stränderna.

Nu tvingas Länsstyrelsen i Kalmar län att slå larm.

– Framför allt måste vi ta ett eget ansvar genom att till exempel välja platser som inte är så tätbefolkade, säger Länsstyrelsens kommunikationschef Christina Karlberg enligt Expressen.

När möjligheterna att resa utomlands är begränsade på grund av coronaviruset, har många valt att tillbringa semestern på populära turistorter i Sverige.

Men det har inte bara varit positivt. Så sent som under tisdagens presskonferens påpekade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att det slarvas med social distansering på många håll.

– Vi har indikationer från en del semesterorter och från andra håll i landet om att det fungerar mindre väl, inte så väl som vi skulle önska, sade Johan Carlson och skickade ett tydligt budskap till alla semesterfirare:

– Vi har långsiktiga, enkla, tydliga regler för att hålla avstånd och hur man beter sig i olika sammanhang på restauranger, badplatser och så vidare.

böda sand, coronavirus, strand, trängsel
Foto: Böda sand, Facebook/ Staffan Löwstedt, SvD, TT

Stor trängsel på Öland

Bland annat på den populära turistön Öland rapporteras det ha slarvats med avståndet och den sociala distanseringen under helgen.

Värst har det varit på Ölands många stränder och inne i centrum, något som nu har fått Länsstyrelsen i Kalmar att gå ut och varna för trängseln.

I ett pressmeddelande skriver Länsstyrelsen att rekommendationerna inte följs på de allmänna platserna. Detta trots att informationen är tydlig.

– De flesta vet hur man ska agera, men man verkar ta semester även från covid, säger Per-Åke Jarnheimer Olsson, smittskyddsläkare i Kalmar län, enligt Expressen.

”Viktigare än någonsin att hålla avstånd”

Jarnheimer Olsson konstaterar vidare att det kommer dröja innan konsekvenserna blir tydliga.

Men precis som Folkhälsomyndigheten skickar han ett tydligt budskap till alla semesterfirare – håll avstånd!

– Vi kommer förstås inte se några konsekvenser av det här direkt. Om det sker en ökad smittspridning kommer det dröja flera veckor. Det är viktigare än någonsin när man resor att man håller avstånd. Känner man sig lite sjuk eller dålig ska man inte träffa folk över huvudtaget, säger Jarnheimer Olsson enligt Expressen.

Dela gärna den viktiga informationen med dina vänner!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required