Larmet: Vanliga pizzaingrediensen kan ge svåra leverskador

För många har oregano en självklar plats på pizzan.

Nu visar dock en ny tysk undersökning att kryddan kan ge leverskador och orsaka cancer – på grund av de mycket giftiga ämnena pyrrolizidinalkaloider.

Det är ytterst få kryddor eller örter som kan konkurrera med oregano i kampen om att vara den mest klassiska medelhavskryddan. Smaken är intensiv och doften otrolig – det är alltså inte konstigt att den återfinns i mängder av Sydeuropeiska maträtter.

Nu visar det sig att den populära kryddan kan vara farlig för hälsan. I Tyskland har man vid flertalet tillfällen undersökt oregano och resultaten är allt annat än positiva. I CVUA Stuttgarts rapport från 2019 framgår det att hela 71 procent av den testade torkade oreganon var osäker. 22 procent ansågs till och med vara direkt hälsofarlig.

Foto: Pixabay

Produkter återkallades – efter upptäckterna i krydda

I februari valde konsumentprogrammet ”Markt” att stickprovsundersöka ett antal sorter av den torkade kryddan – även här var resultatet alarmerande. I såväl ekologisk som vanlig oregano återfanns pyrrolizidinalkaloider. Upptäckterna har till och med gjort att ett antal produkter återkallats och man avråder från konsumtion.

LÄS MER: Därför täcker folk sina kryddodlingar med plastfolie

Foto: Wikimedia commons

Inga tester av oregano i Sverige

Pyrrolizidinalkaloider i sig är inget nytt, men i dag finns det bra och säkra tester för att upptäcka ämnena. Därför kräver det svenska Läkemedelsverket att företag som säljer örtte och naturläkemedel ska testa sina produkter – men några tester av oregano finns inte.

– Eftersom det inte ännu finns något fastställt gränsvärde har Livsmedelsverket inte gjort analyser på svenska produkter, säger Karin Ström, kommunikatör på Livsmedelsverket, till Newsner.

oregano
Foto: Ulrike Leone/Pixabay

Det extremt farliga giftet återfinns naturligt i mer än 6 000 växter, exempelvis Tussilago och Vallört, för att skydda dem mot insektsangrepp.

Enligt CVUA är pyrrolizidinalkaloider särskilt farliga då det är cancerogent och kan även orsaka kroniska leverskador. Givetvis behöver det inte vara farligt att ha lite oregano på sin pizza då och då, men om produkten innehåller för höga halter av ämnena riskerar man till och med att akutförgiftas.

Larmet från Tyskland bör tas på allvar då en ytterst liten mängd pyrrolizidinalkaloider, särskilt under en längre tid, räcker för att det ska vara hälsofarligt.

– Det är alltid den som producerar ett livsmedel som har ansvar för att de produkter de säljer är säkra att äta eller dricka, säger Karin Ström.

Oregano – en klassiker på pizzan.
Oregano – en klassiker på pizzan. Foto: Shutterstock

Gränsvärden på gång

Anledningen till att giftet återfinns i produkten beror framför allt på att vissa sorters ogräs följer med när oreganon skördas. I Tyskland varnar myndigheterna och avråder från för stort intag av pyrrolizidinalkaloider, problemet är dock att det inte finns några satta gränsvärden.

Inom EU pågår arbete med detta för örtinfusioner, te, kosttillskott, gurkört, andra torkade örter samt kumminfrön. Förslaget är att gränsvärdena ska börja gälla från den 1 juli 2022.

I Tyskland är rekommendationen att köpa färsk oregano i butiken – eller odla den hemma – för att vara på den säkra sidan.

Vad tänker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela gärna informationen vidare!