Leif GW Perssons stora glädjebesked – har fått första vaccinsprutan: ”Än så länge lever jag”

Leif GW Persson, 76, har väntat och väntat.

Nu har han äntligen vaccinerats mot covid-19.

– Jag fick det för tre timmar sedan och än så länge lever jag, säger Leif GW Persson till Aftonbladet.

Coronapandemin fortsätter att koppla ett hårt grepp om världen. Räddningen på eländet stavas förhoppningsvis vaccin – och i början av året tog äntligen vaccinationerna fart i Sverige.

Dessvärre har den svenska vaccinationsstrategin dröjt av olika anledningar. Nyligen reviderades förhoppningen om att alla svenskar över 18 år skulle ha erbjudits vaccin innan midsommar och istället satte regeringen upp den 15 augusti som nytt vaccinmål.

– Företagen har inte förmått att leverera fullt ut enligt avtal. Det gör att det inte finns tillräckligt med vaccin tillgängligt för att kunna följa den ursprungliga planen, sa socialminister Lena Hallengren (S) tidigare i april under en pressträff.

I skrivande stund har över 1,8 miljoner vaccinationer genomförts i Sverige, varav 549 052 personer har fått de två doser som anses ge fullgott skydd mot covid-19. Det motsvarar 6,7 procent av alla vuxna över 18 år i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

vaccin, covid-19
Foto: Johan Nilsson / TT

GW:s stora uppgivenhet

En som tidigare har riktat kritik mot den svenska vaccinationsstrategin är Leif GW Persson.

Den omtyckte krimprofessorn och tv-personligheten har flera gånger talat om sin uppgivenhet över situationen. Eftersom 76-åringen ingår i riskgrupp har han tvingats sitta mycket i hemkarantän i väntan på vaccineringen, som han anser har dröjt.

I januari dundrade en irriterad GW att han funderade på att flytta till Israel för att få vaccinet, och några veckor senare talade han ut som sin hopplöshet.

– Jag har slutat vänta på vaccinet. Jag lär dö i corona långt innan dess. Det är en jävligt dyster situation, sa Leif GW Persson i februari till Expressen.

leif gw persson
Foto: Maja Suslin / TT

Leif GW Persson har vaccinerats

Men nu är väntan äntligen över. På torsdagsmorgonen fick Leif GW Persson äntligen sin första dos av vaccinet mot covid-19 – och konstaterar att han mår bra.

– Ja, jag lever fortfarande i alla fall och har inte märkt av några biverkningar än så länge, säger Leif GW Persson till Aftonbladet.

Nästa dos kommer 76-åringen att få om ungefär en månad. Och lita på att GW redan har planen klar för vad som står först på tur att göra.

– Så fort det här första skyddet börjar verka så kommer jag att öka min rörlighet och klappa ett och annat barnbarn på huvudet. När jag sedan har fått andra dosen så kommer jag att pussa och krama dem, säger han till Aftonbladet.

leif gw persson
Foto: Maja Suslin / TT

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required