Liberal-toppen kan få 9,9 miljoner kr i arvode och inkomstgaranti – om hon stannar i riksdagen

.

Emma Carlsson Löfdahl, 48, kan få 9,9 miljoner kronor – om hon sitter kvar i riksdagen under hela mandatperioden.

Det skriver Aftonbladet på måndagen.

Emma Carlsson Löfdahl (L)
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Riksdagsledamoten meddelade på måndagen att hon lämnar Liberalerna, men också att hon tänker sitta kvar i riksdagen tills vidare.

Nu kommer Aftonbladet med nya uppgifter som säger att Carlsson Löfdahl kommer kunna få ett arvode på 9,9 miljoner kronor – om hon sitter kvar under hela mandatperioden. Detta alltså trots att hon nu lämnat sitt parti.

Anledningen till detta?

Enligt tidningen har riksdagen nämligen en åldersgräns på 50 år, som innebär att man som riksdagsledamot har sin försörjning tryggad till 65-årsdagen, uppger Aftonbladet som skriver att riksdagsledamoten då kan kvittera ut 9,9 miljoner kronor. Får riksdagsledamoten andra inkomster under tiden fram till 65 år, ja då minskar denna inkomstgaranti.

– Har man inte fyllt 50 år men 40, så får man inkomstgaranti max fem år. Det blir en stor skillnad, säger Johan Hirschfeldt, ordförande i riksdagens arvodesnämnd, till Aftonbladet.

På riksdagens hemsida kan man läsa om inkomstgarantin:

”Om ledamoten vid avgången har haft sitt riksdagsuppdrag i sex år eller mer och har uppnått 50 års ålder har han eller hon rätt till inkomstgaranti till 65 års ålder. I övrigt är garantitidens längd beroende av ledamotens ålder.”

Samtidigt uppger Expressen att riksdagsledamöterna kan förlora denna inkomstgaranti om personen döms för ett allvarligt brott, eller om man inte söker nytt jobb aktivt.

På måndagsmorgonen berättade Carlsson Löfdahl på Facebook om sitt beslut att lämna L, men samtidigt sitta kvar på sin riksdagsplats.

– Jag tänker inte låta mig tvingas bort från riksdagen på grund av ett mediadrev och ett fegt parti som inte orkar hålla emot när det stormar, skrev hon då på Facebook.

LÄS MER: Carlsson Löfdahl förklarar beslutet på Facebook

Efter avslöjandet om lägenheten: L-toppen lämnar partiet – men inte riksdagsplatsen