Lidl sänker och fryser priser på över 100 varor – här är produkterna som blir billigare

Mitt i ekonomiska orostiderna – nu sänker och fryser Lidl priserna på över 100 varor.
Beskedet kommer kort efter att Sveriges finansminister kallat till sig matvarujättarna för att diskutera matpriserna.
– Vi är beredda att ta kostnaden och göra vad som krävs för att stötta svenska hushåll i en ekonomiskt utmanande tid, säger Jakob Josefsson, Sverigechef Lidl.

Matvarupriserna har varit det ständigt aktuella ämnet runt fikabord i hela landet senaste tiden. Smörpaketet, köttbiten och paprikan – allt tycks gå upp i en jämn takt.

Detta samtidigt som svenska hushåll också pressas av den rådande höga inflationen på andra håll.

Arkivfoto: Bertil Ericson/TT

Därför kallade finansminister Elisabeth Svantesson (M) i veckan upp toppcheferna för de tre matvarukedjor som brukar beskrivas som ”jättarna” på den svenska marknaden: Ica, Coop och Axfood (som äger Willys och Hemköp). Draget kom efter att även oppositionspartier i riksdagen krävt ett sådant möte.

Nu ger en annan matvarukedja, Lidl, besked om att de kommer sänka och frysa priset på 100 varor. Matkedjan meddelar att prisstoppet på de utvalda varorna, som gäller bland annat kaffe, mjölk och köttartiklar, kommer att gälla i minst två månader med start på måndag.

LÄS MER: Pojke misshandlades på fullsatt spårvagn – då var Nathalie den enda vuxna som agerade: ”Hemskt”

I ett pressmeddelande skriver Lidl följande om vad som gäller för de sänkta priserna:

”Lidls lägre fasta priser gäller från och med måndagen den 27 mars, då priser på ett stort antal varor från ca femtio leverantörer får nya lägre priser, däribland kaffe, mjölk och köttartiklar. Ytterligare varor kommer att läggas till under de kommande veckorna. Totalt kommer det att handla om över hundra varor. De nya priserna kommer vara i genomsnitt 11 procent lägre än tidigare. Vissa varor kommer att sänkas med så mycket som 32 procent”.

Sverigechef Jakob Josefsson:

– Vi har valt ut ett stort antal populära produkter som vi kommer att ge ett nytt lägre standardpris. De här åtgärderna kommer kosta pengar, men vi är beredda att ta kostnaden och göra vad som krävs för att stötta svenska hushåll i en ekonomiskt utmanande tid. Vi redovisar öppet vilka produkter som omfattas av prisstoppet och kommer synliggöra det i butikerna, säger Lidl-toppen i ett pressmeddelande.

Draget att sänka priserna på de utvalda varorna får tummen upp av både regeringen och oppositionen.

– Mycket bra att Lidl går före med att sänka och frysa sina priser på över hundra varor. Jag hoppas att de stora matjättarna följer deras exempel och på så sätt underlättar vardagen för alla de hushåll som nu kämpar med höga priser, skriver finansminister Elisabeth Svantesson på Twitter.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar på Twitter:

– Nu ger våra krav på sänkta matpriser sitt första resultat. Lidl gör själva det som Svantesson inte klarade av att få till stånd med dom tre matjättarna, skriver V-ledaren.

LÄS MER: 75-åriga Ceda mulade snö i ansiktet på aggressiv rånare – hyllas nu stort för sitt civilkurage: ”Skulle göra det igen”

Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.