Linus försvarade 10-årig flicka på bussen – slogs medvetslös: ”Skulle göra det igen”

När en påverkad man skrämde en 10-årig flicka på bussen tvekade inte 20-åriga Linus på att ingripa. Något som ledde till att han själv blev misshandlad, vilket Aftonbladet rapporterat om tidigare.

Det var den 18 augusti i år som den otäcka händelsen ägde rum på en av Malmös stadsbussar.

Linus Olsson, 20, och hans flickvän hade varit i Turning Torso och handlat mat och såg direkt när den påverkade mannen steg på.

– Det var tydligt att han var påverkad. han pekade på folk i bussen, dansade och skrattade för att i nästa sekund vara upprörd. Han var oförutsägbar liksom, säger Linus till Newsner.

Märkte att flickan blev rädd

Nästan alla platser var upptagna. Förutom en, den bredvid en 10-årig flicka.

Den påverkade mannen satte sig bredvid henne och Linus och hans flickvän, som satt precis bakom, märkte snabbt att den lilla flickan blev obekväm.

– Hon blev rädd. Hon kurade ihop sig mot fönstret och jag såg att hon blev ledsen, berättar han.

Det fanns flera vuxna på bussen men trots det var det ingen som gjorde någonting. Linus kände att han var tvungen att agera så precis innan de klev av samlade han mod till sig och gick fram till mannen

– Jag sade till honom att det nu fanns ett ledigt säte precis bakom där han kunde sitta i stället, säger Linus till Newsner och tillägger:

– Men då blev han aggressiv och sa typ ”Vem tror du att du är” och att han var nazist. Samtidigt som den lilla flickan sa till min flickvän att hon var rädd.

Slogs medvetslös

Till slut reste mannen på sig och Linus trodde att det var för att flytta på sig till sätet som just blivit ledigt. Men han hade fel.

– Jag trodde att jobbet var löst och att han inte skulle skrämma henne något mer. Men precis när vi ska hoppa av slår han mig med knytnäven rakt i ansiktet och jag faller ihop, berättar Linus för Newsner.

Foto: Privat

Linus vaknar upp någon minut senare och hör att det är tumult på platsen.

– Jag hade svårt att se så jag hör bara att det är kaos, att han är på väg att sparka mig men att andra på bussen hindrar honom. Jag minns att han säger sitt fullständiga namn, sin ålder och att han är glad och säger ”Det var jag som slog honom”.

Kort därefter kom polisen till platsen och grep mannen.

Lång rehabilitering

Men där var det långt ifrån slut för Linus. I stället har det blivit flera månader lång rehabilitering. Framförallt psykiskt.

– Det har fått ganska stora påföljder. Dels fick jag ställa in en resa till Åre med pappa, jag har fått svårt att åka buss och får gå till psykolog för att bearbeta händelsen. Jag fick sjukanmäla mig från jobb, och en hel del myndigheter blev indragna. Jag fick helt enkelt sätta livet på paus i en ganska lång tid efter det här, säger han till Newsner.

Värst är det psykiska.

– Polisen menar att de inte kan behandla ärendet förrän 2022 för att det finns andra ärenden som de måste prioritera. Det är jobbigt att han kan gå fri och fortsätta bete sig så här.

Trots det är han glad över att han försvarade den lilla flickan och skulle göra det igen om han fick chansen.

– Det var en vuxen påverkad man som betedde sig så här mot en liten oskyldig flicka och det vuxna gör är att stoppa in lurar i öronen och försöker ignorera. Om deras barn blev behandlade så, eller om de själva hade blivit det i den åldern hur hade det känts? Om jag var i den åldern och inte blev uppbackad av vuxenvärlden så hade det förmodligen skadat mitt förtroende för dem i framtiden, säger Linus till Newsner.

Han tillägger:

– Jag har inte världens bästa civilkurage men jag skulle göra det igen, alla gånger. Det hade varit långt mycket värre om jag hade fått höra att det hade hänt den lilla flickan någonting i efterhand. Det är bara det att jag hoppas att folk skulle backa upp en då. Folk agerade efter att jag hade blivit slagen och det är jag evigt tacksam för. Men hade folk backat upp mig innan så hade det här kanske inte hänt och det hade underlättat för alla.

Linus är verkligen en sann hjälte och en stor förebild som förtjänar alla hyllningar i världen.

Dela gärna för att sprida Linus mod men också för att dela hans viktiga uppmaning till vuxenvärlden.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required