Liten pojke slutade andas på buss – då agerade chauffören Kadir och räddade hans liv: ”Tvekade aldrig”

När en liten pojken slutade andas på bussen tvekade Kadir Qaadir inte på att ingripa.

När mamman drabbades av panik tog saken i egna händer och räddade pojkens liv.

Nu hyllas han som hjälte.

Det var en vanlig onsdagsmorgon när Kadir, busschaufför i Kristianstad, plötsligt blev årets hjälte.

Allt började när en fyrabarns mamma klev på bussen. Kadir hälsade glatt på de nya passagerarna och lade märke till att två av barnen låg i en tvillingvagn.

Till en början verkade allt som vanligt, kvinnan och barnen satte sig vid barnvagnsplatsen och Kadir började köra sin rutt.

Men snart insåg Kadir att allt inte stod rätt till.

– Jag tittar i backspegeln och ser att hon inte verkar må bra. Jag frågar henne om hon behöver hjälp med någonting men hon verkar inte höra. Jag kör vidare och ser igen att hon verkar orolig. Plötsligt börjar hon skrika ”Iljas, Iljas, Iljas”. Hon var förtvivlad.

Pojken var medvetslös

Inte heller denna gång svarade kvinnan på Kadirs fråga, men den här gången stannar Kadir bussen för att gå bakåt och se så att allt är okej.

– Jag stannar bussen vid nästa hållplats och springer bak till henne och ser att hennes son är medvetslös. Han andas inte och det är som om han har kramp, säger Kadir till Newsner.

Kadir hjälte
Foto: Privat, Hasse Holmberg / TT

Pojkens mamma var i upplösningstillstånd, men Kadir agerade direkt. Utan att tveka lyfte han upp pojken och började springa med honom till sjukhuset.

Lyckligtvis ligger sjukhuset bara några hundra meter från hållplatsen där Kadir stannat bussen.

– En kvinnlig passagerare lovar att ta hans om de andra barnen på bussen så jag skriker år mamman att följa med mig till sjukhuset. Jag tvekade aldrig.

Kadir sprang allt vad han orkade med den lilla pojken i famnen.

– Han började låta lite så jag förstod att han levde. När vi kom in till sjukhuset ropade jag att vi behövde hjälp snabbt och då kom det personal som hjälpte honom, berättar Kadir för Newsner.

Kadir försäkrade mamman om att allt kommer att gå bra och lovade att ta hand om barnen till deras pappa var på plats.

Hyllades av passagerarna

Tillbaka vid bussen hyllades Kadirs insats av de övriga passagerarna

– Några applåderade, några grät, någon kallade mig för hjälte. Jag grät också, det är normalt. Det var mycket känslor, säger Kadir.

Kadir menar att han alltid är uppmärksam på kunderna och berättar att det inte var första gången han kom till undsättning.

– En gång var det en äldre man som jag såg inte mådde bra, jag gick fram och frågade honom om han behövde hjälp. Det visade sig att han hade diabetes och lågt blodsocker. Som tur är har jag alltid lite matsäck nedpackat och det fick han. Senare kom han fram till mig och sade att jag hade räddat hans liv.

Sedan dess har han fortsatt att hålla extra koll på sina passagerare.

– Jag är inte bara bussförare – jag är socionom, kusin, kollega, familj. Du vet aldrig vem som kliver på vid nästa station. Någon är arg, någon är ledsen, någon är sjuk, någon är glad. Vi alla är olika och man vet aldrig vad som händer men jag gör alltid mitt bästa för att passagerarna ska vara trygga med mig. jag har ett ansvar, säger Kadir till Newsner.

Kadir är verkligen en förebild. Vilken hjälte.