Livsmedelsverket: Krossade linfrön kan vara giftiga och ska inte ätas

Linfrön är vid många frukostbord i vårt avlånga land ett populärt tillbehör. Lite linfrön på frukostfilen har ansetts som välgörande och bra för magen. Men enligt Livsmedelsverket kan krossade linfrön vara giftiga – och bör inte ätas över huvud taget. Det skriver SVT.

Ändå säljs fröna i butik helt utan varningstext. Nu vill Livsmedelsverket varna alla.

– I avvaktan på mer information bör man avstå från att äta krossade linfrön, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket, till SVT.

De krossade linfrönen innehåller nyttiga fettsyror, men de innehåller också ett ämne som heter linamarin. I kroppen omvandlas det till vätecyanid eller blåsyra. Det är ett gift som kan göra dig illamående, framkalla kräkningar eller till och med ännu värre symptom. Det skriver SVT.

Därför menar Livsmedelsverket att man bör inte äta krossade linfrön över huvud taget. Medan hela linfrön fortfarande går bra att äta, så länge man inte överkonsumerar. I dagsläget står fröna kvar i butikshyllorna helt utan varningstext eller information om Livsmedelsverkets rekommendation. Detta då producenterna och Livsmedelsverket inte kommer överens om vem som ska göra vad.

Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket, tycker att producenterna borde lägga ner försäljningen helt. Men det håller inte producenterna själva med om. Det berättar SVT.

– Vi tycker att det är en bra produkt med bra egenskaper, säger Åsa Lindeblad, kvalitetschef på Saltå Kvarn AB, ett företag som saluför krossade linfrön.

Hon menar också att de fått dålig information från Livsmedelsverket om hur produkten ska märkas. Det står dock på förpackningen att krossade linfrön innehåller linamarin, men få vet om vad det är för något. I sin tur menar Livsmedelsverket att de gjort vad de kan genom att lägga ut rekommendation och information om krossade linfrön på sin hemsida. Livsmedelsverket kan inte heller förbjuda försäljningen utan bättre forskningsunderlag, enligt SVT.

Mitt i denna soppa står konsumenterna – helt ovetandes om att krossade linfrön faktiskt kan vara riktigt farligt.

Shutterstock

Äter du eller någon du känner krossade linfrön? Dela då gärna denna varning så att vi kan informera svenska folket om att det faktiskt kan vara farligt för magen!