Foto: Jonas Ekströmer (TT)/Shutterstock

Löftet: Nytt pensionstillägg till pensionärer – så här mycket mer pengar får de i plånboken

Upp till 600 kronor extra i månaden.
Det kan en del pensionärer se fram emot nästa år.

Det var i början på mars i år som pensionsgruppen berättade att pensionärerna i vissa grupper kan räkna med mer i plånboken från nästa år.

Foto: Shutterstock

I pensionsgruppen ingår regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Den blocköverskridande arbetsgruppen står bakom pensionsöverenskommelsen.

Detta nya tillägg kommer ges till en viss grupp pensionärer, då det har blivit liten skillnad mellan de som arbetat länge och de som inte arbetat alls.

”Har rätt till en god ålderdom”

Denna höjning var någonting som statsminister Stefan Löfven tog upp i sin regeringsförklaring under riksmötets högtidliga öppnande på tisdagen.

STOCKHOLM 20200908 Statsminister Stefan Löfven läser regeringsförklaringen i plenisalen i riksdagshuset under riksmötets öppnande. Foto: Jonas Ekströmer / TT

– De äldre som varit med och byggt Sverige har rätt till en god ålderdom och en bra pension. Nu kan jag berätta att pensionärers ekonomi fortsätter att förstärkas, sade statsminister Stefan Löfven (S) i sin regeringsförklaring.

Som mest blir det 600 kronor extra per månad i det nya pensionstillägget – och det blir pensionärer som i dag har mellan 9 000-17 000 kronor i månaden i allmän pension som berörs. Expressen har tidigare rapporterat att höjningen för de som har mellan 11 000-14 000 i månaden kommer vara 600 kronor extra i månaden. De som i dag har mellan 9 000-11 000 och de som har 14 000-17 000 kronor kommer få lägre än 600 kronor i det nya tillägget.

– Under nästa år införs ett särskilt pensionstillägg på upp till 600 kronor i månaden för den som har slitit ett helt yrkesliv med låg lön. Pengar som kommer att göra skillnad. Skillnaden i beskattning mellan pension och lön ska tas bort helt, sade Löfven i regeringsförklaringen på tisdagen.

Foto: Shutterstock

Vill höja pensionerna mer framöver

Samtidigt vill Löfven nu se fortsatta diskussioner i pensionsgruppen – för att kunna höja pensionerna framöver.

– Regeringen tar samtidigt nästa steg för långsiktigt höjda pensioner genom fördjupade diskussioner inom Pensionsgruppen. Regeringens uppfattning är att inbetalningarna till pensionssystemet behöver öka, säger Löfven som också tog upp en hel del annat i sin regeringsförklaring.

Oppositionen ratar statsministerns regeringsförklaring. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kallar det ”tondövt” när han får frågan vad han tycker om innehållet som helhet i Löfvens regeringsförklaring.

– Det var pliktskyldigt. Han följer 73-punktsprogrammet, vars punkter han rabblar, för det är det enda han har mandat till. Sen har det ingen större betydelse vad som händer i verkligheten. Den är tondöv mot vad som händer i det svenska samhället och alla de problem som människor upplever, säger Kristersson till TT, uppger SvD.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt var också kritisk till regeringsförklaringen.

– Regeringen undviker de svåra frågorna och går som katten kring het gröt. Inget om vad som händer i las-frågan om parterna inte gör upp, och inget besked om Preem. Heller inget om de här akuta uppgifterna om hemligstämpling av uppgifter i skolan, säger Sjöstedt till TT.

Vad tycker du om pensionerna? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required