Löfven anmäls till KU av Moderaterna – efter uttalande om flyktingar

Statsminister Stefan Löfven (S) KU-anmäls av Moderaterna.

Det beskedet kom från partiets migrationspolitiska talesperson vid 15.30-tiden på måndagen.

– Jag hade inte gjort den här KU-anmälan om jag inte trodde att det hade begåtts ett fel, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard till Expressen.

Det var efter att statsminister Stefan Löfven gjorde en intervju i förra veckan som gör att M nu går fram med en anmälan till konstitutionsutskottet (KU).

– Vi ska inte ha fler flyktingar. Vi ska ha färre. Och de som kommer hit ska snabbare in i arbete, sade statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med Sydsvenskan/HD.

STOCKHOLM 20191013 Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) anländer till söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Löfvens besked fick stor uppmärksamhet i alla stora medier, och regeringspartnern Miljöpartiets båda språkrör var tidigt ute och kritiserade uttalandet.

”Nej. Fel i rubriken, (s) har sin politik. Regeringen driver att Sverige ska stå upp för asylrätten och att flyktingpolitik ska vara rättssäker, effektiv och human. Vi vill att alla länder, inklusive Sverige, tar ansvar”, skrev Isabella Lövin (MP) på Twitter.

På Socialdemokraternas pressavdelning förklarades senare under dagen Löfvens utspel.

– I artikeln uttalar sig Stefan Löfven i egenskap av partiordförande och svarade på frågan om svenska Socialdemokraterna är på väg mot en dansk modell vad gäller migrationspolitiken, sade en representant för (S) pressavdelning i Aftonbladet.

Moderaterna KU-anmäler statsminister Löfven

Det är i skenet av detta som Moderaterna nu har bestämt sig för att anmäla statsministern till KU, skriver Expressen.

STOCKHOLM 20191013
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) anländer till söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

– Vi blev väldigt förvånade när vi kunde läsa att statsministern uttalat sig om att han ville minska asylinvandringen, inte minst mot bakgrunden att regeringen gått i motsatt riktning under den här mandatperioden. Och vi befinner oss ju mitt i migrationssamtalen, så ett uttalande från statsministern med en omsvängning i migrationsfrågan är något vi naturligtvis reagerar på, säger Maria Malmer Stenergard (M), migrationspolitisk talesperson, till Expressen.

Foto: TT