Löfvens besked: Nya skärpta råd – efter ökade smittan: ”Det vi gör nu påverkar julfirandet”

Ytterligare åtgärder införs för att bromsa smittspridningen i Sverige.

Bland annat får max åtta personer numera sitta vid samma bord på restauranger och kaféer.

– Det vi gör nu kommer få skillnad för vilken sorts julfirande vi ska ha, säger statsminister Stefan Löfven (S) under en pressträff på tisdagen.

Smittspridningen av coronaviruset har ökat i stora delar av Sverige de senaste veckorna. Läget har blivit mer allvarligt i flera regioner med ökade antal smittade i covid-19.

– Redan nu har många fall rapporterats, ingenting talar för att det stannar av. Ökningen i Sverige har blivit allt större vecka för vecka. Drygt en fördubbling på två veckor, med en bit över 130 000 fall i Sverige, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen.

Anders Tegnell konstaterar även att antalet inlagda inom intensivvården ökar, liksom att det nu finns en svag tendens till ökat antal avlidna med covid-19 i Sverige.

– På hela taget har vi en utveckling som går åt fel håll på många sätt, säger Anders Tegnell.

anders tegnell
STOCKHOLM 20201103 Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronaläget. Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030

Regionala åtgärder

För att bromsa smittspridningen, som ser olika ut i olika delar av landet, har åtgärder sedan tidigare vidtagits på regional nivå. Under förra veckan infördes skärpta lokala allmänna råd i Stockholm, Västra Götaland, Uppsala och Östergötland.

Nu införs skärpta allmänna åtgärder för ytterligare tre regioner. Detta meddelar statsminister Stefan Löfven under tisdagen, på en extrainsatt presskonferens om pandemiläget i Sverige.

– I dag kan vi meddela att råden skärps för Halland, Örebro län och Jönköpings län. Det här innebär sammantaget att sju av tio svenskar innefattas av sådana här skärpta råd, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– Gemensamt är att avstå från att ha fysisk kontakt med andra personer än de du bor med. Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där trängsel kan uppstå. Avstå från fester, bröllop, stora begravningar och arbetsgivare måste se till att de som kan jobba hemifrån också ska göra det.

stefan löfven
STOCKHOLM 20201103 Sstatsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff med socialministern och Folkhälsomyndighetens generaldirektör på regeringskansliet, angående skärpta råd i fler regioner. Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070

Skärpta råd för restaurangbesök

Dessutom införs skärpta råd för restauranger och kaféer. De nya restriktionerna, som gäller i hela landet, innebär att man max får vistas åtta personer i ett sällskap vid samma bord.

– Det vi gör rätt nu får vi glädje av sen, det vi gör fel nu får vi lida för sen. Det vi gör nu kommer göra skillnad för hur och om vi ska fira lucia. Det vi gör nu kommer få skillnad för vilken sorts julfirande vi ska ha, vem som eventuellt ska kunna vara med på julfirandet. Det här kan låta hårt men det är så verkligheten ser ut, vi har med en pandemi och farlig sjukdom att göra, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven vädjade också till allmänheten om att ta sitt ansvar så som i våras.

– Vi vet så väl att det vi gör spelar roll, vi såg det under våren när så många människor verkligen tog ansvar och gjorde uppoffringar i sin egen vardag. Vi vet vad det betyder för smittspridningen när alla följer rekommendationer. När man håller avstånd, när man tvättar händerna ofta och noggrant, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– Nu måste vi göra det igen. Nu måste alla skärpa sig, nu behöver varenda medborgare ta sitt ansvar. Inte bara för sig själv, utan också för andra och för vårt land Sverige.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required