Anders Tegnells dystra besked – efter ökade smittspridningen i Sverige: ”Har tagit beslut…”

Efter en relativt lugn och stabil sommar vad gäller coronaviruset så har läget blivit allt svårare igen.

En av orsakerna sägs vara den ökade provtagningen men nu bekräftar Anders Tegnell att smittspridningen faktiskt har ökat i Sverige, rapporterar SVT.

Tidigare i höstas sa Anders Tegnell att han inte trodde på en andra våg i Sverige.

Men nu larmar flera länder, bland annat i Europa, om en ökad smittspridning. Och i länder som Tjeckien, Belgien, Frankrike och Spanien är det särskilt kritiskt.

LÄS MER: Anders Tegnells tunga besked inför julafton: ”Tror inte det är lämpligt”

Enligt Tegnell är det många länder som är betydligt värre drabbade nu än i våras. Exempelvis i Tjeckien.

70-procentig ökning

Men det är inte bara ute i Europa som smittan ökar. I Sverige har man den senaste veckan sett en oroande framfart av viruset.

LÄS MER: Anders Tegnells nya varning till svenska folket – efter ökad smittspridning i Europa: ”Kan aldrig…”

– Smittan ökar drastiskt i hela världen, även i Sverige. Förra veckan såg vi en 70-procentig ökning av fall, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Det beror dels på ökad provtagning men det finns absolut en ökad smittspridning i delar av samhället som vi måste hjälpas åt att få kontroll på.

Foto: Henrik Montgomery, TT/Johan Nilsson/TT

Särskilt drabbat är Skåne, Uppsala och Stockholm. Därför har man valt att införa skärpta restriktioner i både Skåne och Uppsala.

– Vi har tagit beslut på Folkhälsomyndigheten om att ha skärpta råd i Skåne, likt de i Uppsala, säger Anders Tegnell.

Men huruvida fler lokala restriktioner kan komma att införas vill Anders Tegnell inte gå in på. Han säger däremot att samtal förs med de olika regionerna och att om det blir alldeles för många regionala regelverk bör det ersättas av en enhetlig nationell linje.

Fördubbling på intensiven

Även intensivvårdsavdelningen märker av ökningen.

Bara den senaste veckan har det skett en fördubbling av antalet covid-patienter på intensiven, vilket SVT rapporterat om tidigare.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);