Madelene kollapsade i hallen – räddades av 9-årige sonens smarta knep: ”Han är vår hjälte”

En morgon i badrummet blev mamma Madelene plötsligt yr och illamående innan hon trillade in i väggen och kollapsade. När hon återfick medvetandet var sjukvårdare på plats, tack vare att nioårige sonen lyckats låsa upp hennes telefon med ansiktsigenkänning. 

– Jag är stolt. Det här visar hur viktigt det är att prata med barn om risker, säger Madelene Norgren Nilsson till Newsner. 

Klockan var runt 08 på morgonen för drygt ett år sedan när Madelene Norgren Nilsson var hemma ensam med sönerna.

Madelene hade bara hunnit kliva upp och gå på toaletten när hon började känna sig yr och kallsvettig. 

– Jag klev ut från badrummet och föll in i väggen. Jag vet inte hur länge jag låg där innan jag började vakna till, berättar Madelene Norgren Nilsson för Newsner. 

Vincent, 9, och mamma Madelene. Foto: Privat

Vad som hände efter det minns inte Madelene. Vad hon vet är att nästa gång hon vaknade så var hon omgiven av ambulanspersonal som ville ta tester på henne.  

– När jag faller ihop så ser Vincent mig. Han ser att jag kommer ut från toaletten och vinglar, så då springer han fram och försöker prata med mig, men jag svarar inte.

Vincent fick en snilleblixt

Det visade sig att Vincent, som då var åtta år, hade tänkt snabbt när hans mammas mobiltelefon var låst. Han tog telefonen och satte framför sin avsvimmade mammas ansikte, så att den skulle låsas upp. 

– Det första jag minns är att Vincent frågar mig om han ska ringa sin pappa, och då hade jag tydligen sagt: ”Ring honom”. 

Vincent ringde sin pappa, men då han var nästan två timmar bort insåg nioåringen att de inte hade tid att vänta. 

– Det tog cirka 20 minuter innan ambulansen var på plats. De berömde Vincent i telefonen och sa att han gjorde ett bra jobb, berättar Madelene. 

Efter samtalet sprang han över till grannarna för att informera dem om vad som hänt så att de inte skulle bli oroliga när det rullade in en ambulans

Tacksam till nioårige sonen

Efter att sjukvårdare tagit tester på Madele visade det sig att hon hade svimmat på grund av blodtrycksfall i kombination med urinvägsinfektion. 

Hon känner att hon har sonen Vincent att tacka för att hon fick hjälp så fort. 

Vincent, 9, räddade sin mamma genom att snabbt larma ambulans.
Foto: Privat

– Jag känner mig stolt. Han är vår hjälte i vardagen, oavsett, men han är så pass redig och agerar i det han ser, säger Madelene till Newsner. 

– Han har ett jättestort hjärta, tillägger hon. 

Madelene berättar att både hon och maken pratat med barnen om vad man ska göra i nödsituationer sedan de var små. 

– Hur man ska tänka och hur man ska göra om någon gör sig illa till exempel. Det med Face-ID var dock hans eget initiativ. Men det är jätteviktigt att prata med barn, jag märkte ju det nu, säger Madelene till Newsner. 

Vincent, 9, är nu nominerad till Svenska Hjältar

Dela gärna för att hylla denna kille som hjälpte sin mamma så fort. 

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);