Foto: Shutterstock/TT

Mamma injicerade sitt barn med läkemedel och bakterier – nu har hon fått sin dom för tortyren

En 30-årig kvinna döms till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel på sin dotter i Ångermanland.

Kvinnan ska ha gett flickan läkemedel och injicerat bakterier i henne i syfte att göra henne sjuk.

Åklagaren hade även åtalat kvinnan för mordförsök, men på den punkten frikänns hon av Ångermanlands tingsrätt.

Flickan, som är i förskoleåldern, hade åkt in och ut från sjukhus under längre tid med symtom som inte gick att förklara under 2023.

Flera orosanmälningar upprättades, och när läkare upptäckte att hon hade flera olika tarmbakterier i blodet larmades Socialtjänsten. Misstanken var att någon i flickans närhet medvetet gjorde henne sjuk.

Gravid kvinnas förlossning sköts upp – vårdmissen kostade barnets liv

Orsakade livshotande skador

I polisutredningen riktades snabbt misstankar mot den 30-åriga mamman som hade haft den huvudsakliga kontakten med vården. Hon nekar till brott och har uppgett att det finns naturliga orsaker till symtomen.

I november greps hon dock och har sedan dess suttit häktad. I mars åtalades hon för försök till mord och synnerligen grov misshandel på dottern.

Enligt åtalet gav hon flera gånger flickan läkemedel som insulin och ångestdämpande. Hon ska vidare ha tillfört barnet bakterier antingen genom att förorena infarter eller genom att injicera föroreningar i infarterna.

Dottern drabbades av livshotande sepsis och multiorgansvikt.

Som stöd för åtalet har åklagare Christina Edlund Nilsson begärt in yttranden från flera experter, behandlande läkare och personer inom vården som varit i kontakt med flickan.

Andra bevis har bland annat varit sökningar på internet som kvinnan ska ha gjort. Bland annat har hon googlat ”kan man göra sitt barn sjukt utan att det syns”.

Åklagaren hade yrkat på åtta till tio års fängelse, enligt SVT Nyheter Västernorrland.

Läs mer:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev