Mamma Malin rasar efter elaka orden mot dottern – ryter ifrån mot skolmiljön: ”Blir kallade vidriga saker”

”Jävla horunge” är ett glåpord som används frekvent på Malin Meekatt Birgerssons dotters skola. När dottern kom hem och berättade att hon kallats det vid flera tillfällen fick mamma Malin nog. 

– Våra barn blir kallade vidriga saker, men tyvärr har de nästan vant sig vid det. Det är ett så vidrigt klimat i skolorna. Det känns som att lärarna har tappat kontrollen, säger Malin Meekatt Birgersson till Kvällsposten.

Malin Meekatt Birgersson har en 14-årig dotter som ofta kommer hem och berättar om de fula glåpord som elever i skolan kastar efter henne och hennes kompisar. 

Kallas ”horunge”

Hon berättar att ord som “fitta”, “neger”, och “horunge” förekommer var och varannan dag, och att det försvaras som “skoj” som ungdomarna förväntas ta, vilket Hallandsposten var först med att skriva om. 

Foto: Facebook/Malin Meekatt Birgersson

För tidningen berättar Malin att hon och hennes dotter har en nära relation, och att dottern berättar om allt som händer i skolan. 

Dotter går på högstadiet i en skola i Laholms kommun, och efter att hon vid flera tillfällen hört dottern berätta om klimatet och jargongen som pågår där så fick hon nog. 

”Mammahjärtat brister och jag vill gå in och vända upp och ner på en hel kommun!! Men jag sansar mig och kommer kämpa med ALLT jag har för att få ett slut på detta klimat i skolan”, skrev Malin i ett uppmärksammat inlägg på Facebook. 

Ryter ifrån mot klimatet i skolan

Med inlägget på Facebook hoppas Malin kunna få fler att ryta ifrån mot jargongen i skolan, och visa att det inte är acceptabelt. 

“Den här älskade lilla tjejen alltså. Min bästa vän i livet. Jag har burit henne inom mig, fött henne och älskat henne innerligt i 14 år. Hon är den mest varma, roliga och omtänksamma människa jag känner.

Ändå…måste jag skicka iväg henne till en skola där hon och klasskompisar blir kallade ”Jävla horunge! Fitta! Neger!” var och varannan dag. ”Det var bara på skoj” försvaras det med. VAR I HELVETE ÄR DETTA SKOJ?!

Min älskade lilla Alice. I den ”riktiga” världen…där man inte alltid kan skydda henne”, skriver Malin på Facebook.  

Foto: Shutterstock

Svar på kritiken

När Hallandsposten tog kontakt med Richard Mortenlind, som är utbildningschef i Laholms kommun, var han positiv till att Malin belyste problemet med klimatet i skolan.

– Man måste medvetandegöra eleverna på vad som händer med människor när man använder sådant språkbruk. Det är värt att lägga tid på det och det är nödvändigt för att komma åt problemet, säger han till Hallandsposten.

Står du bakom Malin? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required