Man ramlade ihop på gatan – då stannade Catherina bussen och räddade hans liv: ”Hade gjort det igen”

När en man föll ihop på Möllevångstorget stannade busschauffören Catherina Rodian, 43, bussen och påbörjade HLR.

Det var i måndags som den otäcka händelsen ägde rum på Möllevångstorget i Malmö, något GT har skrivit om tidigare.

När busschauffören Catherina Rodian, 43, körde sin dagliga tur stoppades trafiken upp på Bergsgatan i Malmö. Plötsligt blockerade en taxi vägen så Catherina kunde inte köra vidare.

När hon tittar sig omkring ser hon hur en man ligger mitt på gatan och började bli blå i ansiktet.

– Jag såg hur en man satt vid honom och hade fingrarna i hans mun. Men jag såg hur mannen blev allt mer blå i ansiktet och öppnade rutan och skrek att han måste göra något, påbörja Hjärt och Lungräddning, säger hon till Newsner.

Gjorde HLR i 7 minuter

Folk började samlas kring mannen och många ringde ambulans. Men ingen verkade veta hur man gör hjärt-lungräddning.

– Jag tror inte folk visste hur man gör. Så jag sprang ut och påbörjade kompressioner och en annan man hjälpte till att blåsa, säger hon.

Busschauffören Catherina
Foto: Privat/TT

Catherina fortsatte med HLR i sju minuter tills ambulansen kom och under tiden såg hon hur mannen började återfå sin färg i ansiktet.

Catherina har själv gått en utbilding i hjärt-lungräddning på jobbet, något busschaufförer måste göra för att få köra. Men hon har aldrig behövt använda sig av kunskapen i verkligheten – inte förrän nu.

– Det är stor skillnad att göra det på en docka och på en riktig människa. Men jag tänkte inte, jag bara gjorde, berättar hon och tillägger:

– Jag tänkte bara att jag var tvungen att göra vad jag kan.

Räddade mannens liv

Catherina har i efterhand fått veta att mannen hon gjorde HLR på överlevt.

– Det kändes väldigt skönt att veta det. Jag ångrar inte en sekund att jag sprang ut och hjälpte honom. Jag skulle göra det igen, säger hon.

Men händelsen har också gett Catherina en ögonöppnare och nu uppmanar hon fler att lära sig HLR.

Man vet aldrig när olyckan är framme.

– Gå en kurs så du vet hur du ska göra och hur det känns, ju fler som kan det desto bättre är det. Hade vi varit fler på platsen hade vi kunnat lösa av varandra, det är väldigt jobbigt.

Sedan den tappra insatsen har Catherina hyllats som hjälte, både i media och på hemmaplan.

– Bor i en ganska liten by där alla känner alla så folk vet ju redan vem man är. Nu är det för en bra grej men jag får inte storhetsvansinne av det. Jag önskar att vem som helst hade gjort detsamma, säger hon till Newsner.

Catherina var verkligen på rätt plats vid rätt tillfälle och för hennes insats förtjänar hon att hyllas som hjälte. Dela gärna artikeln om du håller med.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required